Du är inte bara ny i styrelsen utan även relativt nyinflyttad, berätta var du kommer ifrån?

- Jag är född i Sörmland i Björkvik, det ligger mellan Katrineholm och Nyköping. En liten skogsgård med lite får. Jag är hästtjej från början, gick ett ridgymnasium i Flyinge i Skåne.  Efter det utbildade jag mig till husdjursagronom på SLU Ultuna. Samtidigt som jag pluggade jobbade jag inom mjölkproduktion. Det var då jag fick intresse för mjölkkor och började drömma om en egen gård.

Sen hamnade du i Torsphammar?

- Ja, efter Ultuna jobbade jag först på DeLaval med produktutveckling kring foder,  jag skrev även mitt examensjobb åt DeLaval. Efter det blev det avelsrådgivning/säljare åt Semex, vilket jag har fortsatt med på deltid vid sidan av jobbet hemma med gården. När min sambo läst klart till Driftsledare och Lantmästare så började vi fundera mer på allvar om en egen gård. Jockes förra arbetsgivare kände till gårdens förra ägare och på den vägen är det.

Vi köpte och tog över driften förra hösten. I huvudsak bedriver vi mjölkproduktion med 175 mjölkande i robotsystem och utöver det lite entreprenad.

Du driver gården tillsammans med Joakim Vägermark, hur träffades ni?

- Vi träffades under min Ultunatid och egentligen genom LRF Ungdomen i Mälardalen på en höstresa.

Hur ser du på LRF ungdomen, vad ska ni göra?

- Vi ska dra igång fler medlemsaktiviteter och få igång en större gemenskap i hela länet. Samarbeten med andra organisationer tror jag är viktigt. Men just nu är det mycket fokus på Norrlandskonferensen som vi ska arrangera i år .

Vad kan du tillföra i styrelsen?

- Jag hoppas att jag kan komma med företagarperspektiv. Jag är en av dem som precis har startat upp ett företag i Västernorrland. Hur vi ska jobba för att få ungdomarna att starta och våga satsa. Jobba med dialog mot myndigheterna som ska möjliggöra företagandet . Få till mer kompetensutveckling, studiebesök, föreläsningar till exempel.

Har du haft likande uppdrag tidigare?

- Jag sitter även i Ånge kommungrupp och i lokalavdelningen LRF Västra Medelpad. Sen har jag haft lite andra småuppdrag i föreningssammanhang.

Vad är din hjärtefråga?

- Jag tycker det är viktigt med förutsättningar, att unga kan ta sig in i de gröna näringarna. Har man bara vilja ska man kunna nå dit man vill, erfarenhet får man längs vägen.

Vad tycker du är kul?

- Jag tycker det är kul med ungdomar, vi har bland annat en hel del praktikanter här på gården. Vi vill visa att landsbygd och de gröna näringarna är attraktivt. Även om man inte har en bakgrund går det att jobba inom jordbruket.

Vad ser du för utmaningar?

- För LRF Ungdomen Västernorrland är en liten utmaning med det rent geografiska, långa avstånd. Med digitala möten riskerar att man tappa lite åsikter som inte kommer fram.

Du har en del järn i elden, vad händer på gården just nu?

- Ja, i dag har vi haft lite rådgivning. Vi försöker utveckla ekonomidelen med mer uppföljning och digitalisering. Sätta mål med personalen för att kunna lyfta produktionen. Nu har vi kört på i ett år och börjar bli mottaglig för utveckling och förbättringar. Sen så klart finns lite andra projekt såsom att bygga om lite smått.

 

Samtliga nya ledamöter i LRF Ungdomen Västernorrland:
Anna Strömgren, Västra Medelpad
Sandra Westerlund, Gideå-Grundsunda
Caroline Näslund, Mellersta Ådalen                                            Johan Nydahl, Härnösand

Ledamöter sedan tidigare:

Ordförande, Anton Öhrlund, Västra Medelpad
Victor Andersson, Själevad
Vice ordförande, Josefin Höglund, Nätra-Sidensjö-Skorped