Motiveringar till utmärkelser:

Silvernålar

Jan Wiklund, Timrå LRF

Jan valdes in i lokalavdelningen för länge sedan, faktiskt så länge sedan att vi inte kunnat hittat exakt när i våra medlemssystem. Det var när lokalavdelningen fortfarande hette Hässjö-Tynderö. Men det bör ha varit någon gång under mitten på 80-talet som han klev in som ledamot och kassör, ett uppdrag som han ända fram till 2017 har genomfört på bästa vis. En riktig trotjänare inom lokalavdelningen, kommungruppen och LRF. En medlem som alltid ställt upp när det behövs utan att kräva något tillbaka. Oavsett om det gäller ordna med lokalavdelningens kassa eller om det är smörgåstårta och kakor till årsmötet. För sitt trogna och tillförlitliga engagemang vill LRF Västernorrland tilldela Jan silvernålen.

 

Roland Falkensson, Övre Ådalen LRF

Roland tog över hemgården 1976 som 19 åring och har nu jobbat i 40 med mjölkproduktion i Junsele och har även varit framgångsrik inom avelskretsar. Han blev invald i Övre Ådalens lokalavdelning 1986 som vice ordförande, och senare även ordförande. Sen dess har han funnits i lokalavdelningen på olika poster fram till 2015 och kan stolt visa upp en inte bara lång, utan också beundransvärd tjänst inom LRF och det gröna näringslivet och belönas för detta med LRFs silvernål.

 

Krister Vesterlund, Nordingrå LRF

Krister och Liselott startade upp sin mjölkgård i Nordingrå i början av 90-talet och drev företaget i 20 år innan de sedan lämnade över till dottern Paulina. Ungefär samtidigt som Krister startade karriären som mjölkbonde blev han invald i LRF Nordingrås lokalavdelning där han under kommande 27 år fungerade som såväl vice ordförande, sekreterare och kassör. För sitt goda och förhoppningsvis fortsatta engagemang tilldelas Krister LRFs silvernål.

 

Sofia Olsson, Nätra-Sidensjö-Skorped LRF

Sofia är uppväxt och boende i Sidensjö på samma gård som du nu utvecklar inom besöksturismen. Du tog över gården efter dina föräldrar 2007 då med dikor som du senare utvecklade till Källarbackens Saga. 4 juni 2010 så invigde du Källarbacken ned landshövdingen som gäst. Är en framgångssaga men bakom det finns målmedvetenhet och hårt arbete.

På hemsidan går det att läsa ”I den Norrländska skogen slingrar sig en stig där olika sagomiljöer är uppbyggda. Du finner bl.a. Bockarna Bruse, Guldlock och De tre björnarna, Häxan i Hans och Greta, med flera”. Det serveras Vargens frestelser, Rödluvans glöd och sagobullar.

Sofia valdes in i lokalavdelningen 2005 där hon fortfarande finns med, nu som åldersledamot. Under åren har Sofia axlat olika poster i lokalavdelningsstyrelsen. Sitter idag som barn- och ungdomsansvarig och kommungruppsledamot i lokalavdelningen. 2007 valdes Sofia in i regionstyrelsen där hon deltog i arbetet fram till 2015.  Sofia blev även då aktiv i kommungruppen i Örnsköldsvik.

Någon har uttrycks sig att det är varje människas bannade skyldighet att ha en positiv attityd och är det någon som verkligen lever upp till det så är det Sofia Olsson. Sofia Olsson är en mycket värdig mottagare av LRF:s silvernål.

Årets lokalavdelning

Västra Medelpad LRF

Västra Medelpad är Västernorrlands största lokalavdelning utifrån medlemsantalet. Liksom hela LRF minskade Västra i medlemsantal under 2015. Men under 2016 har Västernorrland vänt medlemstrenden och i täten går Västra Medelpad LRF som en stark och växande företagarförening för det gröna näringslivet. Under förra året skrev totalt 49 nya medlemmar in i lokalavdelningen. Av dessa var också 46 företagsmedlemmar, vilket gör att Västra Medelpad återigen växer. Lokalavdelningen erbjuder också ett blandat utbud av aktiviteter med en blandning av nytta och nöje för medlemmen. Utöver detta fungerar de också som kommungrupp för Ånge kommun där de varit aktiva i den kommande livsmedelsupphandlingen.

 

Årets ungdom

Victor Andersson

Victor är en god ambassadör för den nya generationen företagare inom det gröna näringslivet och LRF. Sedan Victor klev in i rollen som förtroendevald i LRF Ungdomen Västernorrlands styrelse 2014 har han ständigt utvecklat sitt engagemang inom LRF. Bland annat genom sitt deltagande i utbildningen Unga Ledare och hans kloka och reflekterande personlighet gör honom till en viktig del i styrelsearbetet. Lika viktig är hans tro på lusten och glädjen som grundläggande drivkrafter för engagemang. Detta har han också tagit med sig i sin nya roll som ambassadör för LRFs satsning Jobba Grönt där attraktionskraften hos det gröna näringslivet lyfts för dagens unga som ska välja sitt framtidsyrke.

Årets miljöpris

Allsta Gård

Inger och Hans verksamhet på Allsta Gård är en kontinuerlig utveckling mot ökad miljöanpassning. Utöver sin ekologiska och KRAV-certifierade grönsaksodling, kring vilket de också genomför kurser och utbildningar, anpassar de och utvecklar de brukningsmetoder för ekologisk odling i vårt klimat. De har varit drivande krafter i Hola folkhögskolas kurser i självhushållning och har de senaste åren byggt ett Kretsloppshus av miljövänliga, hållbara material. Deras företagande med gårdsförsäljning, café och bed&breakfast genomsyras av en strävan mot ökad hållbarhet och miljömedvetenhet.

Årets kommunikationspris

Arne Jakobsson

En rapp mun som fick många att stanna till i vardagen och tänka en extra tanke kring det svenska lantbruket. Ett strålande sätt att lyfta en viktig fråga på ett lättsamt sätt. Tack vare din insats har många ögon och öron riktats mot LRFs frågor.