Du prisades som årets ungdom på LRF Västernorrlands stämma. Hur kändes det att få utmärkelsen?

- Det kändes kul, lite uppmuntran till att fortsätta att jobba på med det man gör. Jag blev lite förvånad när jag blev uppringd någon månad innan. Men det känns kul även om jag först tänkte ”Vem har jag lurat nu?”

Det råder nog inget tvivel om att du är värd det. Du jobbar till exempel en del med Jobba grönt, berätta, vad är det för något?

- Det är en satsning för att få ungdomar att bli införstådda och bli medvetna om hur dagens gröna näringsliv ser ut. Där är jag en typ av talesperson, jag åker runt på skolor och mässor och så vidare. Pratar med många studie- och yrkesvägledningskonsulenter, SYV, förser dem med info om näringen med mera. Vi har en kanonbra hemsida med jobbagront.se med en massa info. Det är ju inte bara för ungdomar, även äldre personer som kanske vill byta jobb.

Du brukar låta folk testa ett par VR-glasögon där man får titta in i en lantbrukares vardag med en lantbrukares ögon, hur tas det emot?

- Det har funkat jättebra, ett mycket stort intresse. Folk blir lite fascinerad när de får en helt annan bild av lantbruket, det har tagits emot väl.

Vad händer för dig under våren?

- Jag har nyligen varit på en mässa med SYV-konsulenter i Umeå. Snart blir det Sundsvall till en mässa för elever i årskurs åtta. Sen ska jag på lite betessläpp också. Kanske en branschdag för SYV. Sen blir det mer till hösten.

Vad har du för tips till unga som är intresserade av lantbruk?

- Gå in på hemsidan jobbagrönt.se och kolla! Det finns filmer och klipp hur det ser ut i lantbrukets vardag, vilka jobb som finns. Jag brukar också säga att utbildning är inte A och O utan om personen är intresserad. Gröna näringslivet är så pass brett, vad du än gjort tidigare finns det ofta nytta för det inom det gröna näringslivet. Man ska även våga ta kontakt med bönderna, de är varken otrevliga eller blyga!