- Det gick bra, det var som en del av arbetet med livsmedelsstrategin för att lyfta och öka närproducerat. Det gjorde vi, det var ett gäng väldigt intresserade bönder, säger Bertil Lundgren, ägare av Lundgrens lantbruk tillsammans med Pia Lundgren.

Pia och Bertil tog över gården 2007 och har sedan dess sålt sina djur som köttlådor och i butik under varumärket Bondens frys.

- Det har varit mer eller mindre allt vi producerat sedan 2009. Under den tiden har vi testat nästan alla styckningsföretag i Västernorrland och Jämtland och ända ner till Uppsala. Vi har alltid förr eller senare stött på problem med olika saker, styckningsutbyte, märkning eller storleken på detaljer till exempel, säger Bertil Lundgren.

För två år sedan började därför bygget av ett eget styckeri på gården i Nässom.

- Det är ett gammalt fodermagasin som vi byggt om, ingen ny byggnad på gården. Allt som allt med personalutrymmen är styckeriet på omkring 80 kvadratmeter, säger Bertil.

Gården har egna dikor av rasen limousin, mellan 50-60 djur om året skickas till slakt.

- Det är ju så med allt, vill man förädla och göra mer är det mer jobb, det är ju ofrånkomligt. Men ska man leva på gården kanske man måste i högre grad själv. Alternativet är större drift och det är inte alltid det finns den möjligheten, säger Bertil.

Gårdens nisch är att leverera exakt det kunden vill ha i sin köttlåda.

- På styckeriet har vi gjort återtaget till vår grej, kunden får sitt namn på etiketterna och alla bitar precis som de själva vill, säger Bertil Lundgren.