Kunniga och intressanta föreläsare, engagerad publik och en modern och välskött hästgård kunde inte bli något annat än en succé. Arrangörerna för årets upplaga av Hästföretagardagen på Ortsjöns hästgård utanför Njurunda kunde summera en lyckad dag. 

Temat var i år hållbara hästar och hållbart företagande och föreläsarna gav sin syn på detta utifrån olika perspektiv.  

Invigningstalade gjorde länsrådet Ylva Aller som hade läst på om hästnäringen och var imponerad. 

-Det är roligt att få besöka en så fantastiskt fin gård och träffa så många kompetenta människor inom en näring som betyder så mycket för så många inte minst kvinnor, ungdomar och funktionsnedsatta. 

-Det finns en stor utvecklingspotential inom näringen och jag ser fram emot en förändring av djurskyddslagen som gör att man kan acceptera avvikelser om djuren för övrigt har det bra, sa hon. 

Den lite udda kombinationen konstnär och hästhandlare stod Sigrid Westerholm för. Hon är 33 år, uppvuxen på en hästgård i Häggdånger och har utvecklat ett alldeles eget koncept där hon är mycket noga med att matcha köparen och hästen. Hållbarhet och kreativitet – att tänka självständigt och utanför den traditionella boxen - är hennes ledstjärnor. 

Stjärnkusken Gunnar Melander med 1000 segrar på meritlistan har också under hela sin långa karriär gått sina egna vägar och lyssnat både på sig själv och hästen. 

-Hemma i byn skakade många på huvudet och undrade vad en bonnpojk som jag hade att göra på kuskbocken. 

I början var det också motigt och efter ett fiasko i Malmö bestämde han sig på väg hem de 100 milen till Höga Kusten: 

-Jag hade gott tid att tänka och jag bestämde mig för att strunta alla andra och göra på mitt sätt. 

Hans metoder var många gånger också kontroversiella men bottnade alltid i en noggrann analys. 

-Jag kan inte vetenskapligt bevisa mina metoder. Jag har sett mig omkring utanför hästvärlden, lyssnat och nt mig fram till det som visat sig vara bra och utveckla det. Men framför allt har jag sett till att hästen mår bra. 

-Man ska liksom bli ett med hästen. 

Veterinärprofessor och före detta chef på Flyinge Ingvar Fredriksson menade att vissa människor har Gunnar Melanders unika gåva att få total kontakt med djur. 

Ingvar Fredrikssons passion är hur man kan förhindra skador. 1965 byggde han upp en egen forskningsgrupp där bland annat filmteknik användes för att se hur hästen rör sig. 

-Fundamentet för svenskt hästföretagande är hållbara hästar. Ingen blir glad av en halt häst. 

Hästen står ju självklart i centrum hos hästföretagaren men det är nog så viktigt att se över det som rör sig kring hästen och där finns det mycket att göra menar Marianne Bendroth som är oberoende rådgivare. 

-Det finns massor att spara i både tid och pengar. Arbetsmiljöfrågor i stall är många gånger en ickefråga då obetalda stallflickor eller billig arbetskraft gör jobbet. 

-Lantbruket ligger långt, långt före med tekniska, rationella och smarta lösningar. Det är dags att uppgradera hästgårdarna, menar hon. 

Maria Wennberg