Markus Jonsson, 35, bor i Bussjö, Bollstabruk med sin verksamhet bestående av både köttdjur och skog. Han köper in köttraskvigor och slaktar ca 30 per år. Det mesta säljs direkt till slakteri och en del som köttlådor direkt till konsument. Under 2007 byggdes en ligghall som tills idag är utökat till tre hallar.

- Utgångspunkten har varit att hallarna ska vara lättskötta. Min ambition är att öka slaktvikten och få ännu finare djur. Djurantalet kan ökas men absolut viktigast är att hålla kvaliteten. Utöver djuren jobbar jag en hel del i den egna skogen med främst röjning och gallring, berättar Markus. 

Ekonomisk hållbarhet

Markus är utsedd till årets nötköttsföretag i Västernorrland då andra runt honom upplever att han både är noggrann och driftig, samt en god ambassadör för näringen.
- Djuren ska må så bra som möjligt samtidigt som jag arbetar för att hitta lösningar som kan kapa kostnader i verksamheten. Ett exempel är den senaste investeringen - en traktor och rundbalspress.  Det ska bidra till ett bättre grovfoder och därigenom minskad andel kraftfoder, säger Markus.

Köttproduktionen är lönsam, mycket tack vare noggrannhet. Inför varje nybyggnation har kalkyler tagits fram av experter i branschen för att se hur investeringen påverkar verksamheten. Mycket eget arbete har lagts ner på byggnationerna vilket har hållit nere kostnaderna.
- Jag har inte heller investerat i för dyra maskiner utan försöker hitta bra begagnade maskiner eller redskap. Köttlådorna har även de bidragit till att öka lönsamheten, säger Markus.

Förutom sitt eget företagande är Markus engagerad i lokalavdelningen Mellersta Ådalen som nationellt blev årets lokalavdelning i LRF 2019. Vem som blir korad till Årets nötköttsföretag 2019 för hela Sverige avgörs på höstens Köttriksdag, vi håller såklart tummarna för att det blir Markus Jonsson!