Gräset som ska bli foder till djuren i vinter har redan börjat skördats och förhoppningsvis kan vi skörda en eller två gånger till i sommar. Alla minns vi nog hur torr förra sommaren var och att följden blev panikartad i brist på foder. I år hoppas vi på bättre skördar för att kunna bygga buffert, varje strå räknas.

På mina åkrar odlar jag foder till djuren och grödor som ska bli mat till dig, mig och våra barn. Åkrarna kan ligga mitt i skogen, på slätten eller bredvid en väg. Dessvärre spelar det inte så stor roll var åkern ligger, jag hittar nämligen nästan alltid skräp på mina fält. 

Listan på vad man hittar i dikeskanter och på våra matproducerande åkrar är skrämmande lång. Längs med våra vägar större som mindre kan man hitta exempelvis en snabbmatspåse, en läskburk, en gammal bajsblöja och ett par tusen cigarettfimpar.

Sönderhackade aluminiumburkar i fodret

Konsekvenserna av allt skräp som hamnar i naturen, i mina beteshagar och på mina fält ser olika ut. Vi vet att det brukar ligga skräp på fälten och försöker därför gå över dem innan vi skördar, om vi hinner. Det värsta är de aluminiumburkar som man inte hittar. En burk som ligger på fältet när det är dags för grässkörd, hackas upp och blandas runt i fodret. Det betyder att mina djur sedan får i sig vassa bitar av aluminium, något som kan leda till en otroligt smärtsam och panikartat död för djuren.

Det handlar också om plaster, som sakteliga bryts ned till mikroplaster som förorenar vår natur. Sannolikt hamnar även de förr eller senare i maten och vattnet som du eller dina barn ska äta och dricka.

Vi bor i Sverige, ett land som har otroligt avancerad sophantering och återvinning. Men ändå klarar vi inte av att låta bli att använda bilfönstret som sophink. På grund av din lättja och arrogans, kommer vi behöva ta en paus i matproduktionen för att städa upp efter dig.

Så snälla, mata inte mina djur eller naturen med ditt skräp, håll Sverige rent!

Anna Vägermark, ordförande LRF Ungdomen Västernorrland