För mer en ett år sedan kom förslag in från ett EU-projekt vi arbetar i tillsammans med Lokalproducerat i Väst och Länsstyrelsen Västra Götaland om att fördjupa oss kring livsmedelsförpackningar och hur vi ställer om till hållbara lösningar.

Målgruppen för projektet Affärsboosten är småskaliga livsmedelsproducenter och detta kom upp i samband med en aktivitet som arbetar med kompetensstöd vid en uppskalning inom livsmedelsförädling.

Vår plan var ett studiebesök hos materialbiblioteket ConneXion mixat med intressanta, aktuella föredrag om förpackningar. Viruset satte käppar i hjulet samtidigt som frågan under året hela tiden växt, inte minst dagligvaruhandelns målsättning om 100 % återvunnen plast i förpackningar till butik 2030. Tufft för en småskalig aktör med mål att nå konsument via butik.

Vi beslöt att låta det bli en fördjupande film – inte för att ge en lösning, det är en alltför stor utmaning, men för att inspirera livsmedelsproducenter att söka kunskap inom området och låta hållbarhetsfrågan kring förpackningens kretslopp vara en del av uppskalningsprocessen.

Länk till filmen >>

Länk till nyhetsnotis från Agroväst Gröna Möten >>

Ulrika Åkesson
Projektledare Agroväst Livsmedel AB, ulrika.akesson@agrovast.se