Det var för tredje året i rad som den lokala kommungruppen arrangerade åttondeklassdagen i syfte för att få upp ungdomarnas ögon för lantbruk och visa vart maten kommer ifrån.

Tolv stationer hade satts ut varav två i ladugården där bröderna Lundqvist delade på att berätta om sitt jordbruk. Magnus förklarade för eleverna vilken betydelse lantbruket har för samhället och hur världsmarknaden för mjölk ser ut. Fredrik berättade mer om det praktiska i stallet som hur mjölkgropen fungerar och vad som finns i kornas foder. Till sin hjälp hade de förstaårselever från Uddetorp som guidade runt grupper mellan stationerna.

En utav de mest uppskattade stationerna var "kläm & känn" stationen (maskin) där Gatorns tuta var riktigt populär. På grisstationen visade man upp antibiotikaanvändningen i Sverige kontra Tyskland och Danmark.

På frågan om vilket kött som var godast så svarade de flesta elever nötkött men det som var viktigt att få fram var att det var framförallt svenskt kött som var godast.

Uddetorp hade en egen station där de fick berätta om skolan. Åttondeklassarnas uppgift vid denna station var att para ihop rätt gröda med färdig produkt som t ex blommor och honung.

Andra grenar som också var med var bland annat äggproduktion, kyckling, skog, häst, potatis och spannmål.

Susan Larsson
LRF Ungdomen Skaraborg

Reportaget med ytterligare bilder >>