Robert Svensson informerade om HS framtidstankar gällande Nuntorpsskolan och Mats Bergling pratade om kommunikation och coaching ur ett företagarperspektiv. Traditionsenligt föredrogs skördeåret vilket 2015 i Erikstad såg ut som följer.

Skördeåret 2015, Erikstads LRF

En mild vinter gjorde möjligt för ett tidigt vårbruk. Efter någon enstaka frostnatt i april kom maj månad med åska och regn. Natten till den 12 maj åskade det rejält och regnade 34 mm. En och annan telefon och internet uppkoppling rök. Senare i samma månad närmare bestämt den 17 maj kom det hagel på kvällen. Våren gick över till en kall och regnig försommar. Det innebar att första vallskörden var något sen. Råproteinet var lite lågt men vallen hade hög energinivå.

Värmen kom i veckan med månadsskiftet juni/juli. Första helgen i juli hade vi tropisk värme. Tyvärr höll inte värmen i sig utan det blev något svalare, strax över 20 grader. Under augusti blev det något varmare igen.

Något senare än normalt kom skörden igång. Skördevädret var fint. Höstsådden gav en god skörd. Vårsådden blev dock dålig pga allt regn. Oktober månad blev en rekordmånad med värme och i stort sett inget regn.

Mjölkpriset har under hela året varit lågt.

Mats Bergling, företagarcoach LRF Västra Sverige, mats.bergling@lrf.se