Debattartikel införd i Göteborgs Posten 151203, författad av Monica Didriksson, styrelseledamot LRF Västra Götaland.

Du räddar inte jorden med att sluta äta julskinka men matproduktion påverkar jorden och genomtänkt konsumtion minskar den negativa delen. Har grisen fötts upp i ett land där mycket antibiotika används?

Det bidrar till att antibiotikarestensen sprids till allt fler människor och länder. Multiresistenta bakterier är ett stort hot mot folkhälsan världen över. Risken är stor att livsnödvändiga operationer inte kan genomföras.

Det går att föda upp grisar utan antibiotika. Det kan svenska lantbrukare men i butiken är det grisköttet dyrare. Handlar du bara med priset i åtanke? Tänker du på hur grisen hade det i livet? Större boxar med halm kostar. Det är inte samma regler för grisar i hela världen, inte ens inom EU. Detta och del annat bidrar till att svensk julskinka är dyrare.

Vill du äta med gott samvete så väljer du svensk skinka. Vill du ha från en gris som bökat utomhus väljer du KRAV-skinka. Nöjer du dig med att grisen rastat sig på platta utomhus så köper du EU-ekologiskt.

När väl julafton är över vad gör du då med den icke uppätna biten? Den hör definitivt inte hemma i soporna. Knappast i matavfallspåsen heller. Gör något gott av den i stället. Eller lägg biten i frysen och använd till matlådor.

Monika Didriksson Grisbonde, Töreboda