Vi var tolv stycken som deltog på besöket hos familjen Kihlbom som äger och driver farmen med ca 6 000 minkar. Vi delades in i två grupper som fick en rundtur bland husen. Just nu är det valpningen på farmen och vi fick chansen att få se och klappa valparna.

Det ställdes många frågor om hur det är att driva en minkfarm. Vi fick bland annat veta att de är med i Minkhälsan som svenska minkfarmare startade. Det kommer en veterinär var tredje månad som kollar att det är rent i burarna och att djuren ser friska ut.

Några gånger om året kollas djurens stress- och stereotypbeteende hos djuren. Svenska minkfarmare ligger i topp i djurhållning. De satsar på bra foder och miljö som sedan ger friska djur som producerar päls av hög kvalité.

Efter en rundvandring fick vi en genomgång av själva pälsningsprocessen, när djuren avlivas och flås. Björn visade oss hur de avlivar djuren genom att lägga ner dem i en vagn som fyllts med koldioxid. De släpper ner djuret som svimmar av nästan direkt när de kommer ner. De poängterade att de det går fort och djuren slipper stress.

Till sist tog vi en fika och fick se den sista processen, där de flådde och torkade skinnen.

Vi tackar så mycket för att vi fick komma!

Terese Andersson
LRF Ungdomen Sjuhärad, tezzan_90a@hotmail.com