Första stoppet hölls vid ett av Sveaskogs kalhyggen.Mats Mellblom inleder med att berätta om sitt arbete med att upprätta skogsbruksplaner åt skogsägare samt med lite statistik om kommunens skogsföretagande. Från regionstyrelsen berättade Peter Tagesson om bl a äganderättsfrågor och svensk tolkning av EU-byråkrati.

Under nästa besök på CM ranch fick vi höra om företaget med placering längst norrut i kommunen och deras utmaning med att kunna finnas kvar och hitta lönsamhet i en bygd med mycket sten och lite åkermark. Caroline Almfelt berättade om verksamheten med hästpensionat, dikor och vi fick titta på deras nya ridhus och höra att Sveaskog (tillfälligt) satt stopp för deras planer på utökad verksamhet genom att vägra sälja två (!) ha med impediment.

Fika intogs i läderverkstaden. På gården var en febril kursverksamhet igång med deltagare från bland annat Rättvik och Stockholm. Caroline berättade också om arbetet med föreningen Ridleder i Tiveden och Hans Traav näringslivschef från Laxå redogjorde för deras arbete med Tiveden.se och om sina tankar angående lokal mat mm.

Under bussresan söderut fortsatte diskussionerna och när vi närmade oss Brevik berättade Sofia Kämpe om de mångmiljoninvesteringar som gjorts i Brevik under de senaste åren samt om de jobb som lantbruket skapar i sitt närområde.

På Torpet lantbruk presenterades utmaningarna inom ett mjölkföretag på väg mot 200 kor och tankarna om en utvidgad verksamhet med kalvfadderprojekt och hur vi kan bistå kommunen med energiproduktion. Här diskuterades också Försvarets påverkan på utvecklingen i kommunen.

Förmiddagen avslutades med en fantastisk lunch på Idas brygga med två sorters lammkorv från Grimseruds lamm, serverad med ugnsstekt Amadine potatis från Benny i Brevik med ugnsrostad blomkål och en salsa (den hette något speciellt som jag inte uppfattade) på tomat, lök, vitlök och chili från Myrmons trädgårdar.

Program för resan >>

Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun - delades ut under resan >>

Styrelsen för LRF i Karlsborg
/Sofia Kämpe, ordförande, kampe.sofia@gmail.com