De ska under dagen gå runt i grupper till de 12 olika stationerna; spannmål, kyckling, potatis, veterinär, maskin, häst, gris, skog, kor, mjölkproduktion, LRF Ungdomen Skaraborg och Uddetorp. Med andra ord så har de en mycket intressant dag framför sig. Det bjuds på bulle och mjölk till fika och till lunch kommer MatMagnus grilla hamburgare.

Det är fjärde året som Varas kommungrupp anordnar gårdsbesök och det är något som vi kommer fortsätta med framöver. Det är jätteviktigt att eleverna får se en riktig gård, och att de ser att det finns så många olika inriktningar. Att vara bonde är inte bara en gubbe i keps och gummistövlar utan det kan vara mycket mer än så.

LRF Ungdomen Skaraborg är glada över att vara här. Vi ska berätta om vilka vi är, vad vi jobbar med och lite kort om vad LRF är. Sedan ska eleverna få gissa vilken råvara som blir vilken sorts slutprodukt. Något som drog mycket uppmärksamhet till sig var det berg av kex som låg bakom montern. Det var väldigt fascinerande att korna fick äta kex till middag.

När dagen är slut och eleverna har åkt hem så förväntar vi oss inte att de ska veta exakt hur en mjölkgård fungerar eller vilken potatissort som ger bäst avkastning, men förhoppningsvis har de tyckt det var en rolig dag och kanske har det väckt intresse för lantbruket hos någon.

Catrin Gustavsson
Sekreterare Vara kommungrupp/ledamot LRF Ungdomen Skaraborg, catring_92@hotmail.com