Debattartikel:

Annars skulle nog alla innerst inne vilja glömma den bottenlöst sorgliga historien kring hur utbetalningen av jordbruksstöd fungerat under 2015 och 2016. En hel del lantbrukare har kommit undan med blotta förskräckelsen och nu fått merparten av sina pengar och de kan därför kanske få lov att glömma. Många andra lantbrukare sitter dock fortfarande i kläm i väntan på direkt-, miljö-, kompensations- eller investerings-stöden, i många fall på flera av dessa stöd. De kan sannerligen inte glömma för de måste lägga en stor del av sin tid på att bringa reda i situationen. På verk och länsstyrelser vill man nog också glömma men har dagarna fulla av att försöka fixa tidigare tillkortakommanden och lösa den akuta situationen.

Lite vid sidan av hukar sig dock nu de som är ansvariga för hur det hela ska fungera framöver och för att problemen inte ska upprepas. Det är till er jag vill adressera dessa rader. För, vad gör ni, Sven-Erik Bucht och Magdalena Andersson, för att säkerställa att utbetalningarna kommer att fungera 2017?

Jag hoppas jag har fel men min bild är dyster, ja, i våra ögon rent provocerande. Vi står där vi står nu, med de fel som gjorts gjorda. Fortsätter ni att driva en stram budgetexercis med Jordbruksverket kommer det inte drabba de som felat utan en helt oskyldig företagargrupp. Vad ni hittills gjort skänker sannerligen inget lugn, ni har lämnat Jordbruksverket och länsstyrelser underfinansierade för att lösa den återstående programperiodens utbetalningar och ni har använt de drabbade böndernas pengar för att stärka verkets finansiering!

Det här duger såklart inte. Så, Sven-Erik Bucht och Magdalena Andersson, redovisa snarast en plan som säkerställer att de senaste två årens utbetalningskaos kan undvikas!

Sofia Karlsson
Ordförande LRF Västra Götaland, asofia.karlsson@telia.com