Det var mitt första och kanske enda evenemang som jag som regionkontakt från riksungdomen kommer göra för mina regioner.

I höstas när jag var ute och besökte mina regioner började jag fundera på vad jag kunde tillföra. Olika behov till varje region men gemensamt för alla tre, en sammanhållning till varandra. Tanken hade funnit länge att sammanföra ungdomarna och rätt tid blev efter alla årsmöten. Lite samtal hit och dit, en arbetsgrupp som fick säga sitt och voilá: Styrelsedag a la LRF Ungdomen Västra Götaland.

Förmiddagen spenderades med två från regionstyrelsen, ordförande Sofia Karlsson och ledamot Peter Tagesson. Styrelserna delades upp i två grupper där ena gruppen pratade om rollen som förtroendevald med Sofia och den andra gruppen styrelsearbete med Peter. En man, tre personligheter, Peter, eStram och eSlapp. Det gäller att kombinera för att få till det riktigt bra med ett rullande styrelsearbete. Stunden med Sofia gav många funderare och man blev påmind om att alla är med i LRF av olika anledningar.

Levande landsbygd, möjligheter som företagare, konsumentfrågor är bara några få av de frågor som vi brinner för i ungdomen. Och det är bra! Olika synpunkter, erfarenheter och mål ger en variation i arbetet och med nya erfarenheter växer man.

Mycket ligger på individen också, hur pass man vill engagera sig i sin roll. Är rollen som förtroendevald ett jobb, en hobby eller ett verktyg till att få igenom sin egen vilja. Men allt har inte bara med lantbruk att göra. LRF står även för gemenskap, möten med likasinnade. En mötesplats där vi släpper garden och stänger ute stress och oro för att umgås och ha kul. För visst har vi kul?!

Under eftermiddagen var det fokus på gruppen och individen. Teambuilding ledd av Katarina Cronelid från SV (Studieförbundet Vuxenskolan). Styrelserna jobbade var för sig och fick en hemuppgift till deras nästa styrelsemöte.

Sammanfattningsvis så var recensionerna av dagen väldigt bra, likaså uppslutningen 18 av 23. Visst kan även den siffran bättras på men det tror jag kommer med tiden om man fortsätter arrangera sådana här träffar så kommer det vara full pott till slut. Utbildningsdagen var väldigt uppskattat! Och jag kan säkert säga att det kommer behövas fler dagar som denna. Gäller det även hos er? 

Det jag hoppas i slutändan på, är att vi känner oss trygga i den roll som förtroendevald, att vi med tiden får den rollen att växa och se vad som finns i LRF utanför ungdomen. Vi i LRF Ungdomen Västra Götaland går numera över gränserna med stöd, idéer och erfarenhetsutbyte till varandra.

Susan Larsson
Styrelseledamot LRF Ungdomen riks och LRF Ungdomen Skaraborg, k.susan.larsson@hotmail.com