Nu när det kom till verksamhetsberättelsen och jag själv skulle välja vad som gjort mest avtryck på mig under det gångna året så tänkte jag ta upp två saker. Egentligen så hade jag kunnat ta upp en lång rad med saker för det känns som att jag missa mycket men det gäller att sålla agnarna från vetet.

Folkrörelsen

Folkrörelsen; ja för det är precis det som LRF är. Efter att ha varit runt på lokalavdelningsårsmöten samt kommungruppsårsmöten så inser jag allt mer hur många det är ute på landsbygden som brinner för sitt LRF och lägger ner timmar helt ideellt för sin lokalavdelning. Det ordnas kurser, studiecirklar, bussresor, studiebesök, förvetna rundor, öl och vinprovning ja allt möjligt och omöjligt kan man säga. Det saknas varken idéer eller folk till att hjälpa till.

Jag själv har genom mötena fått provsmaka en mängd olika smörgåstårtor samt träffat många nya bekantskaper. Det finns en enorm drivkraft där ute som jag hoppas når ända upp i toppen av LRF.

Motionerna

Motionerna; här finns det sociala medier, Snapchat, mail (för de lite äldre) och så finns såklart posten kvar också. I förra veckan kunde vi summera motionerna till 59 stycken. Jag tycker det är helt otroligt! Här kan man diskutera allt tänkbart på Facebook eller kanske Twitter men vi fortsätter med pappersarbetet som behandlas en gång om året.

Jag blir full av beundran över alla de som tar sig tid att skriva en motion, få till alla ATT satserna rätt samt att få den behandlad i olika instanser innan den tas upp av stämman. Sedan kanske jag får avslag på min motion efter en hård strid med stämman. Då blir det hem och ladda batterierna för att ta nya tag ett år senare.

Vilken drivkraft alla de som skriver motioner besitter. Här ropar vi efter fiber åt alla, bättre mobiltäckning, låt de uppbundna tjurarna vara kvar och vi tar oss tid med varenda en av motionerna för att detta är medlemmarnas viktigaste redskap i medlemsdemokratin.

Elin Johansson
Styrelseledamot LRF Västra Götaland, elin@torpslantbruk.se