Flera fullmäktige, inte bara Ungdomen påpekade att valberedningen gjorde ett misstag genom att ta bort den ledamot som flitigt engagerat sig i sociala medier samt hejat på övriga medlemmar att bli mer digitala. ”Petningen” gjorde att regionstyrelsen backade ett steg i deras framsteg i att visa sig själva och vara på pucken när det händer nått i sociala medier. Diskussionen kring valberedningens förslag sades vara överflödig då vi i Ungdomen bara klagade på ett beslut utan att själva komma med ett konkret förslag.

Och varför gjorde vi inte det? Den frågan är enkel att svara på. Att ta en plats i regionstyrelsen är inte vilket uppdrag som helst. Då man jobbar på en annan nivå och representerar hela regions medlemmar. Ett enormt ansvar om ni frågar mig. På den nivån gäller andra arbetstider och ett annat arbetssätt. Tiden, intresset och prioriteringsmöjligheten ligger till grund till att göra ett sådant beslut. Och beslutet till att ta sig an ett sådant förtroendeuppdrag är inget man gör på en dag, än mindre på ett par minuter. Var sak tar sin tid, och man prioriterar olika områden vid olika stadier i livet. Därför måste frågan bearbetas i god tid.

Det jag vill framhålla är att valberedningen har haft hela året till att spåna efter potentiella ledamöter. De kanske bör vidga sina vyer och tänka utanför boxen om de inte hittar lämpliga ersättare. Uppdraget varar endast ett år så ett wild card kanske inte vore så fel. Vem vet, det kan kanske fungera och leda till någonting riktigt, riktigt bra.

Ett tips till valberedningen är att göra en Poll undersökning för att kolla vad medlemmarna eftersöker hos en styrelse som ska representera oss. Flera sådana alternativ finns. Kanske är det enklare att göra en sådan aktivitet än att medlemmarna själva ska ringa valberedningen och ge sina synpunkter.

Ungdomen är på hugget. Vi har nu två ungdomar i valberedningen och två till i beredningsutskottet. Vi smiter in genom bakdörren så att säga eftersom entrén är låst. Och oroa er inte, till nästa års stämma kommer vi igen, fast med skriftliga förslag.

Susan Larsson
Styrelseledamot LRF Ungdomen Skaraborg, k.susan.larsson@hotmail.com