Misbah har jobbat hos Per under 4 månader och han söker i dagsläget asyl i Sverige. Han har varit i Sverige i totalt 14 månader och idag är han fastanställd hos Per som vill göra skillnad och vara en del av integrationsarbetet. Per tycker att det är allas vårt ansvar och han visar genom egen handling hur man kan göra.

- Självklart finns det utmaningar, och det är mycket som borde göras annorlunda på våra myndigheter. Bara detta med att fixa ett personnr tog 10 veckor. Dessutom får jag betala fullt för Misbah trots att han inte kan svenska språket och att arbetet tar längre tid. Eftersom han inte har uppehållstillstånd får han inte heller läsa SFI (svenska för invandrare). Det borde vara lättare att anställa och migranterna borde få praktik direkt när de kommer till Sverige menar Per.

Misbah är mycket glad över att han fått jobb hos Per och Mimmi. När han kom till Sverige från Afghanistan och hamnade på asylboendet i Lundsbrunn försökte han lära sig svenska. Han har också praktiserat på två andra företag innan han hamnade hos Per. Misbah är utbildad civilingenjör och mycket teknikintresserad. Han är uppvuxen på en gård i Afghanistan med 5 ha mark och några kor. I dagsläget har hans familj en ko kvar.

Hör Misbah och Per berätta om hur de ser på detta >>

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se