Förskolelärare Marie Olsson visar runt i lokalerna och berättar om hur förskolan under de senaste fyra åren har kläckt fram kycklingar.

Marie har hönor hemma och en äggkläckningsmaskin. I år tog hon med sig 12 ägg. Två av dessa var inte befruktade och en kyckling dog efter en halv dag. Förskolan anordnade då en liten begravningsceremoni för kycklingen.

– Det är viktigt att barnen får lära sig om liv och död. De är också otroligt nyfikna på vad som händer i äggkläckningsmaskinen. Även anhöriga såsom föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar har fått kika in i äggkläckningsmaskinen, säger Marie.

Några av barnen har djur hemma men inte alla, och detta är ett sätt att komma nära och lära sig att visa respekt för djuren. När kycklingarna är kläckta bor de några dagar på förskolan innan de hittat nya hem eller att Marie tar hem dem.

– Vi har ett par familjer som blivit med höns under åren som vi hållit på och vi har inte haft några barn med allergier i barngrupperna.

Ester Rydin, 5 år, tycker att det roligaste med kycklingarna är att klappa dem och att se när de kläcktes och pickade hål på skalet.

Alla barnen fick lägga varsitt ägg i äggkläckningsmaskinen och det tar 21 dagar för äggen att kläckas.

Marie har gård hemma och de anordnar också kosläpp på våren i samarbete med LRF-avdelningen.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se