Västra Götalands regionens sista elever på Naturbruksgymnasiet Strömmaskolan tog studenten för några veckor sedan, men skolan stänger inte för det. Till hösten sker det en nystart med Hushållningssällskapet i Sjuhärad som huvudman.

- Vi har i dagarna fått klartecken från Skolinspektionen och det är vi är glada för, Skolinspektionen är noggrann men vi har känt oss trygga med att vi har på fötterna, säger Claes-Göran Claesson, rektor.

Den 22 augusti drar höstterminen igång, och med det kommer nya elever till Strömma för första gången sedan 2015 då Västra Götalandsregionen beslutade om ett akut intagningsstopp.

- Det som är roligt är att eleverna har hittat till oss. Det blir ett 40-tal som kommer att starta i höst, vilket är lite över vad vi vågade hoppas på, säger Claes-Göran, rektor.

Med följer också en del personal som tidigare arbetat på regionen.

Det var dock en känslomässig studenttillställning för de elever som tog studenten på Strömmaskolan. Flera elever och personal blev mycket rörda under de tal som hölls av de nybakade studenterna. De tackade särskilt Strömmas personal för den stöttning som de fått under sina tre ibland mycket turbulenta år.

- Det har varit tufft, vi har ibland inte vetat om vi kan gå kvar, men personalen har kämpat tillsammans för oss för skolan. De har varit ett otroligt strakt stöd för oss under våra tre år och vi är så tacksamma att det inte ens kan beskrivas i ord, avslutar Oliva Petersson Fast en av de nybakade studenterna.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se