Hur kommer det sig att ni är med här idag?

- Jag är medlem i LRF och fick inbjudan, tyckte att det lät som ett bra och intressant program så jag tog därför med mig Louise som jobbar som utredare i djurärenden här i Alingsås, Vårgårda, Herrljunga och Lerums kommuner.

Vad tar ni med er från dagen?

-  Det är nyttigt och intressant för oss att höra målsägarperspektivet, då dessa brott ofta väcker starka känslor hos målsägarna. Det är brott med låga straffvärden och det är viktigt för oss att kunna se sambanden så att vi kan prioritera upp brott kopplade till djurrättsaktivism.

Vad tror ni att vi måste göra för att dessa brott ska prioriteras upp?

- Vi tror att man behöver jobba med att få med åklagarsidan, och kunde man få en specialiståklagare så skulle brotten prioriteras upp. Sen är det viktigt att om man blir utsatt anmäler det till polisen, så att vi kan börja med att lägga pusslet. Vi tror också att man skulle kunna anmäla det som olaga förföljelse, då det grundar sig i många små brott, om man jämför med kvinnofridskränkning pratar man om 3 tillfällen, något liknande skulle kunna gälla här. Kom ihåg att man kan söka kontaktförbud tidigare än de tre tillfällena.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltbäck@lrf.se