Det måste bli enklare att jaga vildsvin. Jaktvärdet av vildsvinen är överdrivet. Och skadorna på jordbruket är mycket omfattande. Det hävdar LRF Västra Götaland som i ett uttalande uppmanar till åtgärder för att öka vildsvinsjakten.

Vildsvinen orsakar skador för runt en miljard kronor inom jordbruket. Och stammen, liksom skadorna, ökar hela tiden. Nu har LRF Västra Götaland tröttnat på eländet. I ett uttalande förklarar styrelsen nu att man vill se ökad jakt på vildsvin. Och för det behöver vi nya regler för vildsvinsjakt.

LRF vill att det skjuts mer vildsvin, att det skjuts fler suggor och att reglerna för åtelkameror och belysning blir enklare.

LRF vill också att jordbruksarrendatorer skall få rätt tills skyddsjakt på sin arrendemark, och att det skall bli enklare att använda fällor.

Vildsvin kommer aldrig att bli en resurs, hävdar LRF. Beslutet om en ny policy fattades av styrelsen i veckan.

– Vi ser att det inte fungerar just nu. Vi måste skärpa upp det, säger Stefan Brunander, talesperson i jakt- och viltvårdsfrågor i LRF Västar Götalands styrelse.

– Vi har hållit på i tio tolv år att förvalta nu. Men det enda som hänt är att stammen har ökat, fortsätter han.

Vildsvinen är snabbare på att föröka sig, än jägarna hinner skjuta av stammen. Därför måste åtgärder vidtas för att öka jakten på vildsvin.

– De ökar i antal, och de dyker upp på nya ställen, säger Stefan Brunander.

Vildsvin bökar upp vallarna, och äter upp spannmål och majs. Skadorna uppgår nu till mellan 660 000 och 1 500 miljoner kronor. Även viltolyckorna med vildsvin inblandade ökar och är på väg att gå om alla andra djurslag.

– Vildsvinen kan aldrig vara en resurs. Jaktvärdet och köttvärdet kan aldrig väga upp skadorna, säger Stefan Brunander.

– Därför tror vi inte på den förvaltning vi har nu. Vi måste minimera stammen.

LRF vill också förbjuda utfordring av vildsvin. Det är ett stort problem, menar Stefan Brunander.

– Det läggs ut mat idag till vildsvinen. Detta bidrar till att vildsvinsstammen kunnat växa till sig så mycket. Det är dock OK att använda åtel vid jakt, förklarar Stefan Brunander.

Det skjuts för få vildsvin idag. Och det skjuts inte tillräckligt med suggor heller. Skall man reducera stammen så måste man skjuta även suggorna.

Frågor kan ställas till Stefan Brunander, 070-787 06 90 eller stefan.brunander@gamil.com