De som gjort sig förtjänta av denna utekväll var dom som under året hjälpt till med att bemanna Skördemarknaden och Åttondeklassdagen. Återigen stort tack för att ni delar dessa dag med oss i kommungruppen, ni är guld värda och mycket uppskattade.

Totalt sett så var det ca 240 personer på plats denna kväll från företag inom andra branscher. Under denna kväll hyllas och uppmärksammas företag som på något sätt agerat på ett föredömligt sätt.

Inom LRF fick vi chansen att prisa Årets djurskötare (i hela Sverige!), Linda Ohlsson, som arbetar på Stallberg utanför Vara. Där bedriver de mjölkproduktion och Linda fick dela med sig lite av hur det är att ha världens bästa jobb inför publiken.

Under middagen tog vi micken igen för att dela ut ytterligare två pris. Inom LRF finns det en pin ”Gröna Hjärtat” som kan delas ut till medlemmar som både har varit till stor hjälp samt gett ett oerhört stöd till andra LRF-medlemmar. Stefan Aldén, kommungruppens tidigare ordförande och Bengt Johansson ”Bengt i Änga” fick under applåder komma fram för att ta emot sitt egna lilla gröna hjärta.

Kvällens enda diss, som är så viktig att lyfta

”Vet ni hur gammal negerkärringa är?”

Grabbarna på hörnet förde en diskussion kring artisten La Gaylia Frasiers ålder. Vad de kom fram till, framkom inte då jag tappade hakan totalt. Efter höstens #metoo rörelse som engagerat flera hundra tusen människor. Vårt egna upprop inom de gröna näringarna #skiljagnarnafrånvetet visar att man ännu inte är färdig med denna fluga. Vi har fortfarande inte nått ända fram. Även om detta uttalande kan ses som i första hand rasistiskt så faller det ändå in på sitt synsätt på det motsatta könet. Det är Aldrig, Aldrig OK att uttala sig på ett sådant sätt, särskilt i sällskap med andra kvinnor till bords. I synnerhet INTE när det sitter en till ”neger” bara 1,5 meter bort, också vid samma bord #skiljagnarnafrånvetet, Skilj agnarna från vetet.

För att ändå avsluta denna text i positiv anda, så se möjligheterna i det negativa. Här kan vi bara bli bättre och bättre. Det Gröna Hjärtat fungerar som ett sätt att visa sin uppskattning och tacksamhet till en annan. Använd gärna relativt enkla medel till att uppmuntra varandra att vilja, våga göra det lilla extra för den som är i nöd. Tillsammans skapar vi en bättre värld, tillsammans är vi starka. Mer info om "Gröna Hjärtat" ligger på LRFs hemsida.

Susan Larsson
Ledamot LRF Vara Kommungrupp, k.susan.larsson@hotmail.com