Johanna Stål från tidskriften Camino berättade på LRFs regionstämma i Vara om trender när den gäller mat och hur vi handlar i framtiden.

Efteråt gavs tid för en liten frågestund.

  • Hur ska vi i framtiden kunna se och kontrollera varorna om vi inte själva ska besöka butiken?
  • Maten kommer även i fortsättningen att produceras av bönder och vara säsongsbundet.
  • Hur ska energitillgången lösas?
  • Om fabriker med insekter och syrsor skadas och de kommer ut i naturen. Konsekvenser?
  • Vad ska vi med kor göra i framtiden?
  • Hur kan vi förändra vår bransch för att få behålla konsumenterna?
  • Saknar vi förändringsbenägenhet?
  • Odlat kött känns så där …
  • Vad händer med antibiotikaresistensen?
  • Vi ska äta enligt kostcirkeln.
  • Basmaten är billig.
  • Intressant med andra perspektiv.
  • Finns tekniksamhället även för mat.
  • Nyttan med att äta insekter?
  • Är lite skrämd av extremisterna.
  • Vi behöver höra om detta, inte bara hur vi håller 1 000 kor.
  • Mycket bra anförande.

Johanna Ståls svar:

  • Det kommer nya metoder för presentera maten, näringstäthet mm.
  • Fler och fler inser vikten av bra jordbruk och varifrån ska vi annars få maten ifrån?
  • Odlat kött kommer inte att konkurrera ut riktigt kött.
  • Rekoringar är en del av framtiden.
  • Solenergi är en del av framtiden.
  • Den som inte har hållbarhetstänk blir förlorare.
  • Bra med framtidstänk.
  • Symbioser (samexistens) är nödvändiga.
  • Folk stänger av antibiotikafrågan.
  • Fler är måna om att köpa svenskt.
  • Värderingarna appliceras inte i butiken – priset styr då för många.

Birgit Jönsson
Verksamhetsutvecklare LRF Västra Sverige, birgit.jonsson@lrf.se