Frågestund med Johanna Stål på LRF-stämman
Västra Götaland
Johanna Stål från tidskriften Camino berättade på LRFs regionstämma i Vara om trender när den gäller mat och hur vi handlar i framtiden.
Efteråt gavs tid för en liten frågestund.
- Hur ska vi i framtiden kunna se och kontrollera varorna om vi inte själva ska besöka butiken?
- Maten kommer även i fortsättningen att produceras av bönder och vara säsongsbundet.
- Hur ska energitillgången lösas?
- Om fabriker med insekter och syrsor skadas och de kommer ut i naturen. Konsekvenser?
- Vad ska vi med kor göra i framtiden?
- Hur kan vi förändra vår bransch för att få behålla konsumenterna?
- Saknar vi förändringsbenägenhet?
- Odlat kött känns så där …
- Vad händer med antibiotikaresistensen?
- Vi ska äta enligt kostcirkeln.
- Basmaten är billig.
- Intressant med andra perspektiv.
- Finns tekniksamhället även för mat.
- Nyttan med att äta insekter?
- Är lite skrämd av extremisterna.
- Vi behöver höra om detta, inte bara hur vi håller 1 000 kor.
- Mycket bra anförande.
Johanna Ståls svar:
- Det kommer nya metoder för presentera maten, näringstäthet mm.
- Fler och fler inser vikten av bra jordbruk och varifrån ska vi annars få maten ifrån?
- Odlat kött kommer inte att konkurrera ut riktigt kött.
- Rekoringar är en del av framtiden.
- Solenergi är en del av framtiden.
- Den som inte har hållbarhetstänk blir förlorare.
- Bra med framtidstänk.
- Symbioser (samexistens) är nödvändiga.
- Folk stänger av antibiotikafrågan.
- Fler är måna om att köpa svenskt.
- Värderingarna appliceras inte i butiken – priset styr då för många.
Birgit Jönsson
Verksamhetsutvecklare LRF Västra Sverige, birgit.jonsson@lrf.se