I sitt inledningsanförande tog ordförande Sofia Karlsson upp frågan om djurrättsextremister.

– Det är fruktansvärt för dem som drabbas av extremisterna men det är ändå relativt ovanligt.

Hon lyfte också upp några av de andra frågor som LRF Västra Götaland arbetat med under året.

– Torkan är väl något vi alla bär med oss från 2018 och jag vill tacka alla er som ställde upp och berättade om hur det påverkade ert företag.

– Vi behöver jobba mer på det sätt som vi gjorde under torkan, det vill säga lösningsorienterat. Det fungerade väldigt bra när länssty­relsen gick upp i stabsläge.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap, gästade stämman. Han pratade om att hållbarhet är mer komplext än att bara äta vegetariskt. Han forskar om svensk mat­kulturhistoria, bland annat om hur matens och måltidens kulturarv kommersialiserats. Han menade att vi äter för att leva – inte överleva.

– Vi väljer vad vi äter nu. Förr konserverade vi maten, det var när elektriciteten kom som vi började äta mer färsk mat och då ökade svinnet men en del av smaken på maten försvann också.

Han konstaterade också att vi redan äter mycket grönsaker.

– I dag äter de flesta av oss en hög andel grönt, cirka 350 kilo om året jämfört med kött, som vi äter 50 kilo per år av. Det är något som glöms bort.

Stående ovationer fick Göteborgs-Postens reporter Michael Verdicchio som berättade om sin granskning av djurrättsaktivister.

– Det började med ett ganska vanligt tips. Jag började kolla upp och kunde konstatera att det inte fanns så mycket skrivet om det. När jag sedan började prata med dem som blivit utsatta kändes det som taget ur en skräckfilm. Jag blev också provocerad av en del av mina kollegers reaktioner, de tyckte att aktivisterna kanske ändå hade ett gott syfte. Han har dock inte känt sig rädd.

– Jag har granskat Nordiska motståndsrörelsen och efter det har jag skyddad adress och det kanske var tur nu. Men aktivisterna hällde kol utanför mina föräldrars brevlåda så jag kan förstå de utsatta böndernas känsla.

Stora delar av styrelsen byttes ut, endast Sofia Karlsson och Håkan Persson valdes om.

Valet till den nya valberedningen debatterades och slutade i en votering där det stod mellan Bengt Claesson, Bollebygd, och Linus Nilsson, Fristad. När rösträkningen var nästan klar meddelade presidiet att Linus Nilsson dragit tillbaka sin kandidatur.

LRF och livsmedelsstrategin, glyfosat, tillgänglighet till fossila drivmedel och samarbete för bättre utbildning var några av de motioner som orsakade mycket debatt.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Götaland, clara.hyltback@lrf.se