We Effect är en gemensam organisation för ett 60-tal svenska företag och organisationer, förutom LRF även t ex Lantmännen, OK Q8, Coop, Swedbank och Folksam.

Vi besöker bland annat en teodling som drivs av ett kvinnokooperativ där jag får möjlighet att prata med Hoang Thi Vach en av 2 500 kvinnor i provinsen som snart kommer stärkas av We Effect.

Jag får prova att plocka blad från tebuskarna tillsammans med henne. Ett ganska tufft jobb i de branta sluttningarna med varm sol och fuktig luft, men med en alldeles fantastisk utsikt. Utsikten förmodar jag att hon själv inte tänker på så mycket, den tillhör hennes vardag. Tyvärr utgör även kvinnovåld i hemmet en vardag för många av kvinnorna i byn.

Kooperativet består av 16 kvinnor som odlar te, bereder det, väger och förpackar det innan det säljs. De har byggt ett hus där de torkar bladen med hjälp av en ugn som funkar ungefär som en cementblandare och som eldas med ved.

Det som slår mig är den fantastiska gemenskapen de har. De pratar, skrattar och fnissar hela tiden. Kvinnorna gör alla arbetsmoment tillsammans. Det ger arbetsglädje och också en känsla av ägarskap. De är oerhört stolta över sitt te. Den känslan känner jag som bonde väl igen. En stolthet över vad jag odlar och säljer.

Efter att vi sett deras odlingar och förädlingshus promenerar vi genom byn och passerar då byns kvinnohus. Ett hem dit kvinnor kan gå när deras män blir våldsamma. Det händer tyvärr alldeles för ofta och beror inte sällan på att deras män druckit för mycket risbrännvin. Byn har bara 400 invånare men ändå behov av kvinnojour.

60 % av barnen i området är undernärda. De får för lite att äta och de får fel saker att äta. När kvinnorna får möjlighet som genom detta kooperativ att tjäna egna pengar så lägger de dem på familjen. Mat och utbildning.

Det känns mycket bra att We Effect kan vara med och bidra till att förändra för de barn som växer upp här, och speciellt döttrarna, eftersom det fortfarande är söner som är mest önskade, det är sönerna som för generna vidare.

Hong Thi Vach säger själv: ”There are few opportunities for women like us here. I hope this cooperation will give us a chance to change our lives to the better. Now we have something to hope for.”

Mer från resan i kommande artikel/nyhetsbrev.

Sofia Karlsson
Ordförande LRF Västra Götaland och ambassadör för We Effect, asofia.karlsson@telia.com