Självklart saknade jag min familj när jag var borta, men inte en enda gång funderade jag på om Magnus, min man, skulle klara av att ta hand om barnen och hemmet när jag var bortrest. Det vet jag att han gör alldeles utmärkt.

Jämställdhet är ett av We Effects prioriterade områden. Nu förstår jag verkligen varför.

Tänker tillbaka på samtalet med Binh, som jobbar för Yen Bai Cooperative Alliance en av We Effects partners. Vi träffade henne på kvällen när vi anlände till Yen Bai. Hon mötte upp på hotellet när vi anlände och kom sedan tillbaka med sina barn när vi skulle gå och äta middag. Binh har läst till engelskalärare på universitetet. Hennes man är i militären och sover borta varannan natt, därför var barnen med. Nästa dag reser hon med oss till de besök vi gör och på kvällen när vi promenerar uppför en stig för att lyssna till en av alla krigsveteraner i Vietnam frågar jag henne om mannen nu är hemma och tar hand om barnen. Jo men visst svarar hon, det är ju hans tur. Sedan skrattar hon och säger nej självklart inte, min syster är hemma och tar hand om barnen.

På dagen hade vi besökt en clementinodling. Ett kooperativ med nio medlemmar som inom fem år hoppas på 100 medlemmar. Samtliga nuvarande medlemmar är män. När vi frågar om just detta svarar männen att kvinnorna får ju vara med och jobba. De får plocka frukten och sälja den på marknaden. En av kvinnorna som är på plats Nong thi Diem, ej medlem, men mannen är det säger: ”Jämställdhet är viktigt - att alla får vara med och dela på vinsterna.” Just detta, att dela på vinsten är oerhört viktigt, då kvinnorna i större utsträckning lägger pengarna på familjen, mat och utbildning. Kooperativets mål är att hälften av medlemmarna så småningom skall vara kvinnor. Jag håller tummarna för att det blir så.

För att skapa förändring behövs goda exempel. Att se andra lyckas gör att man själv vågar. Besöket på en Spara-Låna grupp i Yen Bai var ett mycket bra exempel på det. 27 kvinnor är medlemmar i gruppen och de träffas en gång i månaden. Kvinnorna sitter i en ring på golvet och efter den inledande sången låser de tre kvinnorna som har ansvar för nycklarna upp kassalådan. Var och en har sin egen kassabok. De sparar en liten peng varje månad som antecknas i kassaboken. Dessutom bidrar de med valfri peng till sociala fonden som används till oförutsedda utgifter. När alla pengar är insamlade ställs frågan om vilka som vill låna. Vid detta tillfälle finns det tre kvinnor som vill låna och efter röstning, är det gruppens yngsta deltagare som är där med sin dotter som får låna pengarna. Hon skall använda dem till att köpa en buffel. Buffeln blir förhoppningsvis det steg som tar familjen ut ur fattigdomen.

Gruppen har många funktioner. Gemenskap, att träffa andra och under en stund prata skratta och förmodligen gråta tillsammans. Säkerhet för de pengar som man sparar finns kvar, ingen man som tar pengarna och spenderar dem på risbrännvin. Finansiering, bidrag till de investeringar man vill göra för att förbättra sin situation långsiktigt. Mod och genomförande, med 26 vänner som har röstat fram just ditt förslag så blir investeringen verkligen av. De tror på dig och din idé. Det ger fler mod att våga satsa och ta sig och sin familj ur fattigdomen.

Ge fler människor möjlighet att vara med och skapa förändring i sitt eget liv genom att bidra med en peng till We Effect.

Swisha gärna en gåva till We Effect 123 621 56 36 skriv Västra Götaland i ämnesraden.

Eller ännu hellre bli månadsgivare. Enklast genom att besöka www.weeffect.se och följ instruktionerna. Där finns också många förslag på många fina gåvor att ge bort i julklapp. En gåva som ger glädje länge.

Till del 1 av texten om studiebesöket >>

Sofia Karlsson
Ordförande LRF Västra Götaland och ambassadör för We Effect, asofia.karlsson@telia.com