– Jag har en del bestånd som jag fått plocka ner i förtid för att förhindra att barkborrarna förstör skogen och sprider sig. Nu får det bli en för tidig avverkning på drabbade bestånd. På grund av värmen hann barkborrarna svärma två gånger i stället för en, som är det vanliga.

– Jag pratar med alla skogsägare som jag träffar för att lyfta barkborreproblematiken men det är klart att det inte alltid är så lätt att nå fram. Jag tycker om att ha koll på min skog och kanske andras också. Vi måste alla hjälpas åt så att vi kan ta ner bestånden som är drabbade, säger Per Carlsson.

Han tycker att problemen med vildsvin och barkborrar är likartade. Även barkborrarna ignorerar fastighetsgränserna och de förstör skogen under sin framfart. Det kostar oss markägare pengar.

Södra har i sin app Min skog lagt in en symbol för insektsangrepp. Den är bra, anser Per Carlsson.

– Man kan ta en härlig skogspromenad och märka ut var barkborreangreppen finns. Entre­prenören kan sedan enkelt hitta precis vilka ställen som behöver åtgärdas. Jag uppmanar alla att besöka sin skog och märka ut var an­greppen finns. Ser man ett angrepp på sina grannars marker tycker jag att man gott kan kontakta dem och påpeka att man sett barkborreangreppen.

– Själv vill jag bli tillsagd av uppmärksamma grannar om jag missat något angripet träd.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se