Det är väldigt intressant att höra vad som är de hetaste diskussionsämnena i varje land när det gäller jordbruksfrågor och att få en uppfattning om hur min generation tänker och tycker. Extrema vädersvängningar är något vi alla har gemensamt, det är ingen nyhet. Men även att få fler yngre att vilja ta över gårdar verkar vara en gemensam diskussionsfråga. Även i de länder där jordbruket har en stark röst i samhället och bra lönsamhet så är det svårt med ägarskifte. Det borde väl vara lättare att vilja satsa om man vet att lönsamheten är bra, eller?

Diskussionen kring ett hållbarare jordbruk ökar, det hör säkert ihop med att klimatförändringarna uppmärksammats mer. I ett land som Nya Zeeland så pratas det t ex en del om variabel giva till bevattningar, att gödningen ska hamna på rätt ställe dvs inte i vattendrag, och restriktioner kring besprutning. Kraven på de som hanterar sprutmedel kommer att ses över och troligtvis höjas. Under den tid jag jobbade i NZ har jag vid många tillfällen sprutat Roundup i vattendrag eller i väldigt mogen spannmål precis innan skörd vilket känns fruktansvärt onödigt. Roundup kostar ca 20 kr mindre/l där, jämfört med i Sverige så då kanske det går att räkna hem ekonomiskt, men inte miljömässigt.

När det kommer till djurvälfärd, besprutning och antibiotika så skiljer sig oftast mina åsikter mycket med unga från andra länder. Det är väl egentligen inget nytt, men det blir liksom så extra uppenbart när man faktiskt diskuterar öga mot öga. Vi i Sverige vet att vi ligger långt före med att producera mat på ett sätt som är bra för människor, djur och miljö men jag tror inte det är många utanför Sveriges gränser som varken har den kännedomen om oss eller ens bryr sig.

Jag är väldigt nöjd med att ha kunnat svara med stolthet att i Sverige så får alla djur ha kvar sin svans, mjölkkorna får gå ut på bete och vi sprutar inte heller i våra vattendrag. De får gärna tycka att det låter fjantigt, men förhoppningsvis väcks någon sorts tanke om vad som är bra och dåligt.

Catrin Gustavsson
Ordförande för LRF Ungdomen Skaraborg och nyss hemkommen från ett återbesök i Nya Zeeland och Kanada, catring_92@hotmail.com