Hallå där
Västra Götaland Håkan Kollander, skogsskadesamordnare Skogsstyrelsen i Skövde.
Vad tror du om barkborreåret 2019?
– Tyvärr ser det verkligt illa ut. Naturligtvis varierar det över distriktet, som är stort. Värst verkar det vara i Skaraborgsdelen. Vi räknar med minst lika stora skador i år som i fjol, det finns gott om torkstressade granar som är lätta offer för granbarkborrarna. Får vi dessutom en liknande sommar i år som i fjol kan skadorna mångdubblas.
Hur mycket skog kan bli förstörd om ingenting görs?
– I Skaraborg rör det sig, som i fjol, någonstans mellan 100 000 och 150 000 kubikmeter och i det värsta av scenarier om en femdubbling, vilket enligt vår insektsexpert Gunnar Isaksson till och med kan vara en grov underskattning.
– Det är därför oerhört viktigt att skogsägarna lokaliserar fjolårsskadorna, avverkar och kör bort det virke som fortfarande innehåller barkborrar och att man i vår, när temperaturen har kommit upp i 18 grader, startar med sök och plock, det vill säga man letar rätt på träd med färska angrepp, avverkar och forslar bort. Den stora stötestenen blir virkesflödet.
Hur jobbar ni med att minimera angreppen?
– Vi tar alla tillfällen att informera, i vår egen tidning Skogseko, på skogsdagar och skogskvällar och vi håller på att starta en lokal Skaraborgsgrupp, Stoppa barkborrarna, med representanter från de större skogliga aktörerna för att förmedla kunskap och information och underlätta samordning.
– Vi väntar också på ett beslut inom kort om bildandet av ett bekämpningsområde som kommer att omfatta hela eller delar av Skaraborg, vilket kommer att ge oss större utrymme att agera.
Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se