Det var för någon vecka sedan som Alingsås kommun hade en sammankomst för anställda och politiker. Under kvällen serverades gödkalv till huvudrätt. Uppmärksamma politiker och anställda på kommunen ifrågasatte valet av meny då det enligt svensk djurskyddslag är förbjudet att föda upp gödkalv.  Några av gästerna vägrade äta gödkalven när de fick reda på att uppfödningsformen är förbjuden i Sverige och bad om att bli serverade ett annat alternativ.

LÄS MER: Svenskarna äter mindre kött, men mer svenskt kött

LRFs kommungrupp agerade direkt och sände en skrivelse till kommunen där man ifrågasatte menyn och kommunens dubbelmoral.

- Man pratar mycket om de svenska miljö- och djurskyddsreglerna och är ute och kontrollerar våra gårdar och ändå väljer man att servera gödkalv, säger Morgan Svensson som är ordförande i kommungruppen.

Förbjöds i Sverige för 30 år sedan

Uppfödningsformen innebär att kalven inte får något stråfoder, utan de är uppfödda på mjölk, spannmål och soja, detta innebär att kalvarna får järnbrist. Uppfödningsformen är förbjuden sen 30 år tillbaka i Sverige.

LÄS MER: 8 av 10 vill ha ursprungsmärkning på restauranger

- Vi sitter också med i en grupp där man från kommunen planerar årets näringslivsgala, även här var gödkalv uppe som ett alternativ på menyn, men det har vi nu satt stopp för, säger Lasse Påfvelsson som är ledamot i LRFs kommungrupp. 

Våga fråga om ursprunget 

Hotellet där gödkalven serverades lyfter gärna fram att de arbetar med svenska råvaror.

- Det kan ju vara så att man använder uttrycket gödkalv för att det låter finare, men när vi grävde djupare i det hela så kom det fram att det var holländsk gödkalv som serverades. Uppfödningsmetoden är inte förbjuden i Europa.

LÄS MER: LRFs arbete gav resultat: EU skärper antibiotikareglerna

- Ser du gödkalv på menyn så fråga varifrån den kommer och du kan vara 100 procent säker på att den inte är svensk eftersom det är förbjudet här i Sverige, avslutar Lasse Påfvelsson.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se