Det som slog oss är att det är en stor okunskap bland upphandlare. Vi fick t ex reda på att man i kommunen var stolt över att man använde nyckelhålsmärkta Flora istället för Bregott eftersom Flora är nyckelhålsmärkt. ”Nyckelhålet” är ett varumärke som gemene man har lärt sig är nyttigt och bra. Att det sen är gjort av palmolja från Sydamerika visste man inte ... Nästa stora varumärke som många är stolta över att berätta om är ”KRAV”. Sen att det är ”KRAV” från Spanien, med helt andra regler än i Sverige, det är man inte medveten om …  Vi har ”lärt dem” att det viktiga är att det är svenskt.

I allt detta såddes så fröet till att vi under 2019 skulle ordna ett antibiotikaseminarium! Vi behöver upplysa vanligt folk om hur bra Sveriges bönder är!

Vår målgrupp var ”vanligt folk” och vårt mål för kvällen var att de som kom skulle få en tankeställare och ny kunskap om att ”om man vill göra något för att minska antibiotikaanvändningen i världen så gör man det bäst genom att bara äta svenskt kött!

Vi fick snabbt tag på duktiga föreläsare i form av Carl-Fredrik Flach, docent i biomedicin som berättade om antibiotikan ur ett miljöperspektiv, Stephan Stenmark, smittskyddsläkare som gav oss en omvärldsanalys om resistensläget på humansidan. Helle Unnerstad från SVA som berättade om resistensläget och antibiotikaanvändning i Europa bland produktionsdjur. Natali Isaksson, politiskt sakkunnig hos Europaparlamentariker Fredrik Federley (C) som berättar om hur de genomfört den nya lagstiftningen i EU om begränsade antibiotikaanvändning bland produktionsdjur med det svenska goda exemplet som modell. Det är stort! Slutligen Sofia Karlsson, vår egen LRF-are som berättade om hur det går till på en vanlig gris-gård i Vara. Det blev en superbra mix av bra talare! Håkan Eriksson, LRF Vinninga, guidade oss proffsigt genom hela seminariet.

Vi ordnade 2 sittningar och totalt kom det ca 250 personer. Vi bjöd in kommunpolitiker, upphandlare inom kommunen, gymnasieskolan i Lidköping, lärare, handlare, restauranger. Vi satte upp affischer på vårdcentraler, skolor och alla möjliga och omöjliga ställen. Vi har gjort betald annonsering på FB i kommunen, och till och med fått kommunen att annonsera på de stora digitala tavlor som finns vid infarterna till Lidköping. Det var annonser om Melodifestivalen i Lidköping och vårt antibiotikaseminarium! 😊

Såklart är man orolig innan ifall det kommer några. Man vet ju aldrig? Men vi tror att vi inte kunde gjort så mycket mer för att sprida inbjudan till seminariet.

Vad har vi lärt oss? Vill man så går det! Det bygger på att alla hjälps åt, och det har vi verkligen gjort. Lidköpings kommungrupp äger! Alla har ställt upp och gjort detta möjligt!

Vi har redan planer på nästa seminarium. Det ska handla om klimathotet! Vi ska höja statusen på svenskt lantbruk och lära den breda allmänheten om varför det är viktigt med svensk djurproduktion även i framtiden.

Camilla Rosman
Ledamot LRFs kommungrupp i Lidköping, caros@vikinggenetics.com