Joséphine Coevert van Klaveren och Niels Coevert hälsade enheten välkommen och visade runt i sitt nybyggda sandstall för strax över 200 mjölkkor på Kronogården, Björketorp. Paret är från Nederländerna men eftersom gårdarna är så dyra i Nederländerna valde de att titta utanför landets gränser och fastnade för Sverige och nu har de bott i Sverige sen 2008.

- Vi har ett litet mejeri och vi var först ut med att ha en mjölkautomat på gården, vi säljer också glass och yoghurt. Gårdens yoghurt vann guld och silver i SM i Mat hantverk 2018! Och det är vi jättestolta för säger Josephine.

Paret fokuserar mycket på kornas hälsa och hållbarhet och foderstaten består till stor del av grovfoder.

- Vi driver inte korna till sista droppen mjölk som de kan producera, utan vi fokuserar på att hålla dem friska, vi har bra lönsamhet och med tänket kring friska kor har vi också låga veterinärkostnader, vilket också bidrar till en bättre lönsamhet, säger Niels.

Medlemsutveckling och försäljning fick också möjlighet att besöka Fotskäls bygdegård och ta del av Oscar Abrahamssons engagemang i den lokala BIOn som nu är igång i Fotskäl. De fick också möjlighet att träffa lokalt förtroendevalda i Kommungruppen och lokalavdelningen.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se