På tisdagskvällen var det rundabordssamtal hos familjen Wallemyr i Falköping. På frågan om vad de närvarande ansåg viktigast så kom självklart frågan om Hornborgasjön upp. Vilt i alla former och storlekar, äganderätt och intrång, investeringsstöd, generationsskiften och CAP-förslaget är annat som bekymrar.

Ingrid är förundrad över köttdebatten i Sverige. Det finns ingen klimatångest i Bryssel i stället tror man på att EU gemensamt fixar detta. Som Ingrid sa ”Vi är för många som använder för mycket fossil energi.”

Antibiotikaresistensen har satt fart på djurskyddsfrågan, inte minst i Frankrike. Det är än så länge betydligt mer gemensamma regler om miljön än djurskyddet inom EU.

Brysselkontoret har funnits i 30 år och jobbar bara med näringspolitik. Det är viktigt att vara öga, öra och dörröppnare för att kunna bygga nätverk i ett EU där jordbruket är en viktig del. I motsats till vad många svenskar tycker men även det svenska näringslivet ser inte de gröna näringarna som något viktigt.

Vill man påverka så gäller det att veta vad man gör. Tydlighet och tajming, känna motparten och bygga allianser är en del. Fika eller middag är bra ingångar för att skapa kontakter. Det finns kulturskillnader och vi från norra Europa behöver ta till oss hur syd- och östeuropa jobbar med lobbying.

EU-fientliga partier ställer till och bär sig allmänt illa åt. Det finns mycket att fundera på angående nya kommissionärer och hur makten fördelas. Vem är viktigast, kommissionens ordförande eller centralbankens chef?

LRF gör skillnad i Bryssel är Ingrids tydliga budskap.

Brysselnytt

Brysselnytt kommer ut varje vecka och är en del av den nyhetsbevakning som LRFs Brysselkontor genomför. Finns att läsa här >>

Anmäld dig för prenumeration här >>

Birgit Jönsson
Verksamhetsutvecklare LRF Västra Sverige, birgit.jonsson@lrf.se