Eftersom lagen om offentlig upphandling bland annat säger att man inte får kravställa ett ursprung, så gäller det att hitta kvalitetskriterierna med de lokala och svenskproducerade råvarorna. Det kan exempelvis vara hängmörat kött för att minska svinn vid tillagning, längre karenstid på antibiotika, sojafritt foder och att bonden kommer till skolan.

Jag har besökt gårdar tillsammans med lyriska upphandlare och kostchefer där vi har smakat på solvarma tomater direkt i växthusen. Vi har tittat på nyfödda smågrisar och slaktsvin, lärt oss fördelar och nackdelar med KRAV-ägg och konventionella burägg. Vi har lyssnat på fantastiska producenter som berättar om varför det är viktigt med betesdjur för den biologiska mångfalden och för näringsrik matjord. Gårdar som inte motsvarar bilden av de lantbruk som skildras i filmer så som Grabben i graven bredvid eller Änglagård.

Det som inte riktigt heller stämmer är den bild som många har av våra offentliga kök, där många tror att mycket av det som serveras inte produceras i Sverige. Jag har sett många skolkök där maten är bättre än på de lokala restaurangerna. Du möts av fantastiska salladsbord med spännande röror baserade på lokalproducerad åkerböna, grönsaker i alla möjliga former, färger och smaker. Det pågår ett enormt arbete för att öka de lokala råvarorna i köken. Det är viktigt för matgäster, miljö, mångfald och arbetstillfällen. Och inte minst kockens arbetsglädje. Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig.

Pernilla Fischerström
Processledare Offentlig Upphandling, Landsbygdsavdelningen Länsstyrelsen Västra Götalands län, pernilla.fischerstrom@lansstyrelsen.se