- Vi har samlat in burkar här i Lerdala i 5 - 6 år nu, och vi har tunnor ståendes nere vid byns återvinningsstation, vi försöker göra det så enkelt som möjligt att göra rätt och lägga panten på rätt ställe, det är viktigt att man skiljer på aluminiumburkarna och petflaskorna säger Alexander Bernhard som är ordförande i Lerdala Idrottsförening.

Det finns också möjlighet för privatpersoner att lämna hela säckar till föreningen och föreningen får då 200 kr per säck som de skickar iväg till Pantamera. Alla burkar och plastflaskor går att lämna in även de utländska burkarna som kanske annars hamnar i diken och på åkrarna/vallarna.

- Vi får ju in en del pengar varje år som vi kan använda till vår idrottsverksamhet så det blir en del pengar som går tillbaka till bygden, vilket är positivt för vår verksamhet säger Alexander.

Lerdala IF har också jobbat med att göra insamlingen mer känd i bygden och när lastbilen kommit och hämtat pantburkarna brukar de uppdatera sin Facebookstatus och tacka de som lämnat pant.

- Vi har det väldigt rent här I Lerdala och det är inte många burkar som hamnar fel. Sen kräver det ju en del pyssel säger Roger Hagelberg som är eldsjälen och den som ombesörjer det praktiska kring insamlingen.

LRF Ungdomen i Skaraborg har liksom många andra LRF Ungdomar runt om i Sverige kampanjat för att minska nedskräpningen och i somras körde de en kampanj tillsammans med Håll Sverige rent där man uppmanade bilister och andra att inte kasta skräp i naturen.

- Det är en av de bättre kampanjerna LRF Ungdomen har medverkat i säger Johan Larm som är vice ordförande för LRF Ungdomen i Skaraborg, vi har bara fått positiva reaktioner.

Lerdala idrottsförening är också nöjda med att de som förening kan bidra.

- Kan vi minska nedskräpningen och samtidigt få intäkter till föreningen och bygden så är det positivt, så är man engagerad i en idrottsförening kan man ju föreslå att ens egen föreningen går med i Pantameras föreningskoncept, säger Alexander Bernhard.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se