Munkedals kommungrupp genomförde den 20/11 en riktad aktivitet till politiker och tjänstemän i Munkedals kommun.

Vi fick med politiker, arbetsförmedlare AME, kostenheten, turistsamordnare, Komvux, SYV, näringslivssamordnare samt några av våra livsmedelsproducerande medlemmar.

Resan som gjordes med det lokala bussbolaget Sörbygdens buss, började med upphämtning vid kommunhuset i Munkedal, där vi delade ut information om vad vi bland annat producerar i Munkedals kommun.

Första stoppet gjordes på gården Hogen i Håby som bedriver mjölkproduktion. Där mötte även lokaltidningen Bohusläningen upp som sedan resulterade i en notis på förstasidan samt en större artikel inne i tidningen.

På väg mot nästa mål så fick politiker och tjänstemän genomföra ett ”Grönt Quiz” med gröna frågor som just handlade om Munkedal.

Andra stoppet gjordes på Långöns äggproduktion i Hedekas som bedrivs ekologiskt, KRAV och säljer mestadels av sina ägg till Torggummans ägg i Färgelanda.

Efter detta tog vi en extra lång väg genom Hedekas skogar där vi såg på hjorthägn och skjutbanor som Ulkeröds gård har byggt upp för sin turistverksamhet.

När vi kom fram till Ulkeröds gård, serverade de lammstek i sin restaurang, därefter hade vi en mycket trevlig och saklig diskussion om hållbarhet men som också kom att handla om regler och tillstånd i lantbruket men också i livsmedels- och serveringsbranschen.

Som avslut innan hemresan så fick vi se Ulkeröds lammproduktion.

På hemresan rättades svaren på quizet och våra politiker och tjänstemän klarade det mycket bra. De verkar ha ett ökat intresse för den gröna näringen och tyckte resan var intressant och givande.

Fredrik Andersson
Munkedals kommungrupp