Det finns många fördelar med att välja en speciell vecka och ett särskilt tema som i år är hållbart lantbruk. När många gör saker samtidigt så händer det mycket och genomslagskraften blir större.

Runt om i regionen har det publicerats bra debattartiklar, LRF Ungdomen har utmanat alla att laga mat på svenska råvaror och lägga upp en bild, det har skett möten via olika digitala lösningar, ja många människor har fått ta del av vår bild om hållbart lantbruk.

Tyvärr påverkades många planerade aktiviteter av att andra vågen av Corona rullat in med full fart och restriktionerna om fysiska möten stramades åt ytterligare. Jag har pratat med många kommungrupper i Västra Götaland som hade bokat in möten med politiker, men som tvingats ställa in dessa vilket såklart är tråkigt.

LRF har antagit hållbarhetsmål som innehåller alla tre delar av hållbarhet. Ekonomiska, sociala och miljömässiga. Det känns otroligt bra att vi enats om dessa mål som bidrar till en hållbar värld.

Det görs mycket hållbart inom lantbruket idag som många utanför branschen inte känner till. Det behöver vi ändra på. Jag tror att istället för att rabbla siffror och uppsatta mål och fundera på om det blir rätt så utgå från din egen verksamhet hemma och berätta om hur du jobbar med hållbarhet där. Det blir både intressantare och trovärdigare för den som lyssnar.

Så ta en stund och fundera igenom vilka av alla de hållbara val du gjort och gör som du vill fokusera på i din berättelse och ta varje tillfälle som dyker upp att berätta.

Jag tycker vi skall vara stolta över vårt hållbara lantbruk i Sverige, vi behöver vara många som talar om det vi gör.

Stort tack alla ni som gjort det denna vecka!

Sofia Karlsson
Ordförande LRF Västra Götaland, asofia.karlsson@telia.com