Klockan är halvåtta och mörkret tätt när vi samlas utanför Tegneby gård för en titt på en modern mjölkgård. Ett knappt 40-tal anmälda företagare, lokalpolitiker och tjänstemän får se hur en mjölkrobot fungerar och höra Stefan Andersson berätta om företaget och dess 220 djur.

2012 byggde han och brodern Martin en ny lösdrift för 80 mjölkkor och deras kalvar. 2018 byggdes gamla ladugården om för tjurarna som föds upp här och slaktas bara några kilometer bort.

- Vi brukar 150 ha varav 130 odlas och resten är bete. Man är både växtodlare och djurskötare och det trivs jag med, säger Stefan Andersson som utöver brodern också har pappa Stig och sambon Emilia Larsson till hjälp i jobbet.

Frukosten intas på andra sidan vägen i Tegneby församlingshem. Orust är känt för att ha en hel del lokalproducerat och det är mycket gott som dukats fram.

Under tiden berättar Per Carlsson, lokalordförande och Anders Halleröd, kommungruppsordförande från Orust LRF om förutsättningarna för jordbruk på ön.

-Orust består av 38 500 hektar varav 8 500 är skog, 5 500 åker, 4 300 vall och 1 800 bete.

-Vi är alltså beroende av att ha djur, människan kan inte spjälka gräs, förklarar Anders.

-Dessutom försvårar det kustnära läget spannmålsodling genom fuktiga vårar och höstar.

Djuren bidrar med mycket mer än mjölk och kött. De håller markerna öppna och gynnar den biologiska mångfalden genom att beta, trampa och gödsla.

Kajsa Lycke från länsstyrelsens landsbygdsavdelning pratar om landets behov av självförsörjning och beredskap. Att trender styr. Just nu bort från ekologiskt till fördel veganskt.

Elförsörjning, vattentillgång, lönsamhet och att åkermark bebyggs med bostäder och köpcentra är viktiga ämnen.

Som konsument behöver vi göra medvetna val. Tidigare räknade man med att 40 procent av hushållets disponibla inkomst gick till mat. Idag är det 12 procent inklusive chips och drycker. Jordbruksstöden är en subvention på mat så att konsumenterna får handla billigt. Ändå är varannan tugga vi äter importerad.

-En stor del av matproduktionen drivs på hobbynivå, säger Per Carlsson. Reklamen pratar bara om pris, inte näringsinnehåll.  Handel och mejerier ska ha sitt och bönderna får ta det som blir över. Livsmedelsproduktion kan inte vara en bisyssla., så hur ska vi öka lönsamheten?

Alla tankar bilen även om bränslet blivit mycket dyrare.  Det borde gälla kroppen och maten också.

En tankeväckande frukost är till ända.

-Tack världens bästa LRF-grupp, säger Ronny Svensson, kommunutvecklare Orust kommun.

Berit Stridh