Nelly Grönberg på Länsstyrelsen drog hur det jobbas från myndighetshåll och även viltspårare Gillis Persson berättade hur det kunde vara.

Vår Länsstyrelse är i detta fall mera på alerten än andra Länsstyrelser som stänger fredag kl 16.00. Vi fick fyra telefonnummer som går att ringa/smsa "dygnet runt" och detta är viktigt vid till exempel § 28, men även om djur skrämts ur sina hagar om man misstänker varg och då är det viktigt att spårhund snabbt är på plats.

En mjölkbonde i Hova jobbade flera dygn att hämta hem djur och efter några dagar var det för sent att spåra.

Ring alltid Länsstyrelsen på dessa nummer och inte till polisen:
Nelly Grönberg, 0706-02 49 87
Bertil Andersson, 0736-50 41 71
Gillis Persson, 0733-78 99 18
Alfred Akersten 0709-10 06 29

Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet var inte imponerad över den försiktighetsprincip som gäller över vargantalet. När man inte vill närma sig 300 så är det lika stor risk att det ökar mot bortåt 600 vargar. Dock vid koll i september var det bara V & MP som vill ha mera varg, resten av partierna vill ha mindre varg. Tänk på det till valet! Om vargfrågan är viktig.

Det var flera frågor under mötet som egentligen politiken, Naturvårdsverket och Miljödepartementet skulle svara på, så de fick hänga i luften.

Kate Mårtensson i Tidan tog upp hur känslan var för de boende med varg inpå knutarna, vilket fick applåder. Rovdjurspolitiken kostade lågt räknat för några år sedan ca 150 milj per år.

Med tanke på det stora intresset planerar vi ett nytt möte i januari, kanske lite söder om Sötåsen.

Håkan "HåPe" Persson
Styrelseledamot LRF Västra Götaland med ansvar för viltförvaltning i styrelsen, hakan.persson@lrf.se