En olycka kommer sällan ensam: pandemi, rekordpriser på energi och insatsvaror samt ett oroligt Europa.

Det är svårt att förutspå hur nästa månad kommer att sluta, men vi måste hålla huvudet kallt och hoppas att den negativa samhällstrenden snart vänder till det bättre.

Optimisten ser någonting efter allt det mörka som nu upplevs. Vilka produkter kan jag bidra med för att ge människan en närproducerad matupplevelse?

Det svenska klimatet ger goda förutsättningar för att producera mat. Med rätt inställning kan vi höja vår självförsörjningsgrad, men då krävs det ett samarbete mellan alla som berörs av produktion och av konsumtion.

Många ser svårigheter i att klara det kommande året, för att ge bönderna stöttning i vardagen behöver konsumenten se till att produkten som inhandlas har den svenska stämpeln. Konsumentens val under 2022 kan vara livsavgörande för många av de svenska lantbruken.

Utan god ekonomisk ersättning för det lantbruket levererar riskerar miljönyttorna som konsumenten efterfrågar att minska.

Mat är och kommer alltid att vara en nödvändig resurs för vår överlevnad, min erfarenhet är att maten smakar bättre ju kortare väg den färdats innan den hamnar på tallriken.

Niklas Åsbogård
LRF Ungdomen Sjuhärad