Utbildningen är en så kallad lärlingsutbildning vilket innebär att studenterna har en omfattande praktisk utbildning då sjuttio procent av utbildningstimmarna sker ute på gård. De övriga trettio procenten är teori och denna bit hålls på Nuntorp, utanför Brålanda.

Anton Nyström började utbildningen i januari, han är 21 år gammal och på gymnasiet läste han det naturvetenskapliga programmet.

- Jag har alltid tyckt om djur och har ett stort intresse för djur. Men jag har ingen erfarenhet mer än att jag nu har en hund tillsammans med min flickvän, säger han.

Efter gymnasiet arbetade Anton med IT men han har också varit på Toppfrys ett tag. När han blev arbetslös började han se sig om efter andra jobb och andra vägar.

- Jag har tänkt att söka till högskolan till hösten och jag har sökt till biologiprogrammet, men jag kände att detta var en bra och intressant utbildning som skulle passa mig bra, då jag gärna i framtiden vill arbeta med djur på något sätt, säger Anton Nyström.

Han tycker att utbildningen är bra och att han har lärt sig mycket.

- Vi började utbildningen med en månads teori och nu är vi ute på gård men vi har teori en gång i veckan. Jag började vara på en mjölkgård med 240 mjölkande och med 4 robotar och nu är jag på en grisgård, säger Anton Nyström.

Han tycker att det är viktigt att lära sig om livsmedelsproduktionen och att man vet hur det går till.

- Det är roligt att jobba med djur, det är ju en form av industriellt jobb men ändå inte då man jobbar med levande djur, så det går ju inte att jämföra med när jag jobbade på Toppfrys som är en annan typ av livsmedelsindustri, säger han.

Nu hoppas Anton på sommarjobb inom lantbruket, och om han inte kommer in på biologiprogrammet kan han också tänka sig att arbeta vidare som djurskötare.

- Jag drömmer om att jobba med forskning där man kan vara aktiv med både kropp och knopp och gärna något kopplat till djur, avslutar Anton Nyström.

Fakta om utbildningen
Utbildningen är en lärlingsutbildning som ger dig en grundläggande yrkesutbildning. Utbildningen till djurskötare är 20 veckor och är inriktad mot mjölkkor och gris. Studieformen är lärling vilket innebär att 30 % av utbildningen kommer att vara skolförlagd på Gröna Klustret, Nuntorp medan 70 % kommer att vara förlagd på ett lantbruk. Viss del av den skolförlagda utbildningen kan komma att ges på distans. Skolan kommer ha begränsat antal lärlingsplatser under din grundutbildning.

Är du sugen på att gå? Här ansöker du >>  Sista ansökningsdag är den 9 juni och kursstart inför hösten är den 22 augusti 2022.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltbäck@lrf.se