Pandemin har satt denna dag på paus fram tills nu, därför blev det både årskurs åtta och nio som fick komma i år.

Andreas och Marie Kvarnsten var gårdsvärdar. Engagerade naturbrukseelever från Uddetorp lotsade runt eleverna mellan fem olika stationer. Den första stationen handlade om skogsbruk. Där hjälpte Martin och Fredrik eleverna bland annat med att plantera granplantor. Nästa uppskattade station var där eleverna fick klappa gårdens kalvar och tjurar. Där informerade Andreas om nötköttsproduktion och Sofia om mjölkkor. Positivt att kor, som är idisslare kan omvandla gräs till högvärdigt protein. Vidare fick eleverna lära sig om grisproduktion och varför den svenska grisen är så miljösmart. Budskapet var att man kan äta svenskt kött med gott klimatsamvete!   

Nästa station handlade om miljö- och hållbarhetsarbete. Eleverna fick diskutera i smågrupper om vad hållbarhet är. Sofia och Matilda, LRFs hållbarhetsambassadörer ledde diskussionerna. Sista stationen handlade om växtodling och lantbrukets maskiner. Oscar och Andreas visade engagerat eleverna hur teknik används i det modena lantbruket.   

Till lunch bjöds nygrillade hamburgare vid Lidans kant. Trötta och fullproppade med nya intryck vinkade vi av ett gäng elever och nästa grupp kom. Eftermiddagsgruppen fick starta med att äta hamburgare för att sedan gå samma runda som kompisarna gjort.

Syftet med lantbruksdagen är dels att upplysa och utbilda eleverna om de svenskproducerade livsmedlens mervärden och lantbrukets roll i ett hållbart samhälle, dels att väcka intresse för att arbeta inom de gröna näringarna.

LRF-kommungrupp Vara
Karin Velander, karin@branneberg.se