Grön omsorg (avslutat)
Grön Omsorg innebär meningsfull sysselsättning på gårdar i lantlig miljö för människor med behov av särskilt stöd. Grön omsorg ger möjlighet för företagare på landsbygden att utveckla sitt företag och sin affärsidé. Det är även en möjlighet för kommuner att öka mångfalden inom omsorgen och vara ett komplement till olika omsorgsbehov.
Landsbygden erbjuder miljöer som stimulerar till fysisk aktivitet. Studier har visat att kontakter med djur ger större social trygghet och leder till personlig utveckling.
I Sverige börjar begreppet grön omsorg bli allt mer vedertaget och därmed ökar intresset. Kommuner lägger redan idag till exempel ut dagverksamhet för bland annat funktionshindrade på entreprenad hos gårdar i lantlig miljö. Andra tänkbara målgrupper kan vara barn och ungdomar med särskilda behov och grupper med problem relaterade till missbruk i olika former.
Målgrupp i projektet är i första hand företagare som vill bedriva grön omsorg med gården som resurs. I andra hand är projektet till för att öka kunskapen hos länets kommuner och andra köpare som Kriminalvården, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Landstinget.
Projektet har fyra delar att utgå från
- Att i samverkan med kommuner i länet bygga upp långsiktiga verksamheter på minst två gårdar i Jämtlands län
- Att gemensamt med köparna arbeta fram ett målgruppsanpassat koncept för Grön omsorg - ”Jämtlandsmodellen”
- Att koppla ihop utvecklingsarbetet på demonstrationsgårdarna med forskning vid Mittuniversitetet när det gäller samhällsekonomiska effekter av grön omsorg.
- Att erbjuda analys av företagen så att de kan utveckla och göra de satsningar som anses nödvändiga.
Grön omsorg är ett projekt i samverkan mellan LRF Jämtland, Mittuniversitetet, Bergs-, Krokoms- och Östersunds kommun samt ett antal gårdar i länet.
Vill du veta mer? Läs mer om Grön omsorg.