1. Vilken framgång för LRF Mälardalen under 2020 vill du lyfta? När har vi gjort skillnad?
  2. Vilken är LRF Mälardalens viktigaste fråga 2021?
  3. Vilka förhoppningar har du på 2021?
  4. Vad är oumbärligt på julbordet hos dig?

Tomas Olsson

1. Vi har fått upp på agendan att lantbruket är viktigt för svensk livsmedelsförsörjning och att vi gör det hållbart.

2. Att villkoren/myndighetsutövningen förändras så vi ökar konkurrenskraften och lönsamheten i svensk livsmedelproduktion.

3. Att våra politiker och beslutsfattare kommer till insikt och förstår hur viktigt svenskt lantbruk är, vi kan producera världens mest hållbara mat och ändå importeras hälften av allt vi äter i Sverige!

4. Traditionalist som jag är så måste jag säga julskinka, i år av rapsgris från Mälardalen!

 

Catharina Rudolphson

1. I vårt arbete mot myndigheter, till exempel gällande Livsmedelsverkets avgifter på slakterier.

2. Bevaka äganderätten samt länsstyrelserna och eventuell återbetalning av stöd.

3. Att få mer tid med mitt företag och att LRF Mälardalen når nya framgångar.

4. All god svensk mat. Julens mat är bevis på att man tog rätt på allt förr. Även om jag avstår en del så är det matkultur. Måste jag välja en sak är det julskinkan. Förr gjorde jag den från uppfödning, slakt och saltning till ugnsbakning och griljering. Nu fuskar jag med rimmad skinka.

 

Jenny Höglund

1. Våra motioner på riksförbundsstämman fick ett mycket bra genomslag, bland annat att en handlingsplan ska tas fram för arbetet med skolkontakten. Även om coronapandemin har gjort att vi inte kunnat nå alla barn på samma vis som tidigare år, så känner jag att vi har tagit oss framåt med skolkontakten.

2. Att hjälpa, stötta och utbilda våra medlemmar, lokalavdelningar och kommungrupper. 

3. Att vi kan få möjlighet att träffa våra nära och kära igen samt att den enormt växande vildsvinsstammen bromsas.

4. Janssons frestelse och skinka!

 

Katarina Eningsjö

1. Att vi kunnat genomföra så mycket av vår medlemsnytta digitalt med god uppslutning.

2. Att nå ut brett med alla våra budskap och med det material som redan finns.

3. Att vi återigen kan genomföra Bonden i skolan gårdsbesök, men även fler digitala alternativ.

4. Hemmagjorda köttbullar och Janssons frestelse.

 

Mats Ekström

1. En stark och enad styrelse som driver små och stora frågor framåt för medlemmarnas bästa. Många bäckar små blir en stor å.

2. Det nya vattendirektivet och ägande- och brukanderätten.

3. Ett bra skördeår med lagom med sol och regn. Bra lönsamhet.

4. Lite av allt! Och lutfisk.

 

Christina Birger

1. Vår envishet mot regler och villkor gentemot bland andra länsstyrelserna och att ha blivit hörda på av landsbygdsministern. De gånger vi hjälpt David mot Goliat, till exempel ett tillståndsärende där företagaren blivit orättvist behandlad.

2. Äganderätten, lönsamheten och att etablera oss som den näring som är framtiden med avseende på hållbarheten.

3. Att pandemin klingar av så att vi kan mötas på riktigt igen!

4. Skinka, sill och Söderviddinge kavring.

 

Åsa Sikberg

1. Genom samverkan och gemensam styrka har vi lyft fram medlemmarnas fantastiska produktion och utmaningar inom skogs- och jordbruket när det gäller den biologiska mångfalden och viltskador. Det har vi gjort i debattartiklar och i möten med politiker och tjänstemän. Vi syns. Vi gör skillnad. Tillsammans är vi starka.

2. Äganderätten.

3. Att livsmedelstrategin får långsiktiga mål där lönsamma livsmedelsföretag kan växa fram.

4. Svensk julskinka, Janssons frestelse och rökt lammstek med pepparrotsröra.

 

Per Pettersson

1. Förutom i några enskilda fall är det de små stegen som räknas. Till exempel att Trafikverket börjar förstå att våra maskiner är 4 meter breda…

2. Jag hoppas att jag har fel, men jag tror att vattendirektivet kommer ta mycket energi första halvåret.

3. Att Covid tar slut! Och att vädret står oss bi.

4. Brorsans bidrag till julbordet: Havskräftor. Klargravad strömming måste nog också finnas. Potatis, knäcke….

 

Karin Broström

1. Vi har hjälpt till att få in kolinlagring i hållbarhetstänket.

2. Att få till bra handlingsplaner för livsmedelsstrategin i våra tre län och att våra företag kan utvecklas och att konsumenter och makthavare förstår och betalar för de nyttor vi bönder gör.

3. Att det blir nån ordning på den här pandemin. Att vi kan återgå till vårt viktiga arbete att informera barn, ungdomar och konsumenter om det arbete som bonden gör och att vi kan utveckla konceptet Bonden i skolan. För egen del vill jag fortsätta att se till att Billinge får livskraftiga och duktiga kvigor som mjölkkor på sin gård.

4. Det är grönkålspajen som dottern Erika har gjort varje jul, julsalladen med rödkål och äpple som andra dottern Linnea har gjort varje jul och de ugnsstekta äpplena som tredje dottern Maria brukar göra. Recepten fanns i någon Arla receptbroschyr i slutet på 90-talet. Mamma var ju ute i lagårn så tjejerna fixade maten... Julskinkan är ett bra komplement och den var fixad dan innan.

 

Fredrik Melin

1. Att politikerna och allmänheten börjar förstå vikten av svenskt jordbruk.

2. Äganderätten.

3. Ett slut på pandemin.

4. Dopp i grytan med julkorv och senap.

Sofia Weimarck, kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se