– Jag ville verkligen visa att det här går! Elförbrukningen är en viktig miljöbit som lätt glöms bort när det gäller livsmedel, säger Maria Nilsson, delägare i företaget.

AlterHedens Rabarberi är ett småskaligt livsmedelsförädlingsföretag på landsbygden utanför Piteå i Norrbotten. Maria och Tord Nilsson startade det 1990, och då med rabarber som enda råvaran. I dag har företaget ett stort sortiment med produkter som safter och sylter gjorda på rabarber, men även t ex blåbär, hjortron, tranbär, havtorn och rallarros.
AlterHedens Rabarberi omsätter kring fem miljoner kronor, har cirka 350 återförsäljare i landet och sex heltidsanställda. Dessutom en egen gårdsbutik i Altersbruk, en webbutik samt att de erbjuder "rabarber-safaris" och hyr ut stugor.

Fick blodad tand

De senaste tio åren har en stor del av utvecklingsarbetet handlat om att maxa en miljömässigt hållbar verksamhet. En hel del av verksamheten är elberoende, t ex behövs stora kylar och frysar. Första åtgärden var att ta bort ett illa fungerande värme-återvinningssystem.

– Jag insåg att vi eldade för skatorna, och släckte ned systemet, för att istället ha vanliga bärbara värmeelement. Då sparade vi i ett nafs 30 000 kWh, och jag fick blodad tand, berättar Maria Nilsson. Startskottet gick för ett tänkande som nu genomsyrar hela företaget.
– Enkla saker som att inte frysa in blåbären, utan ta hand om dem direkt hör dit. Då går det inte åt energi till att frysa och sedan tina upp dem. Den billigaste energin är den man inte använder, säger Maria Nilsson.

Tårta varje månad

Hela personalen involverades och olika mål för energibesparingar sattes upp för varje månad. Om målet klarades blev det tårta.
– Alla blev så taggade att vi under ett och halvt år åt vi tårta varje månad, säger Maria Nilsson med ett skratt.
Elementen byttes ut till vattenburna varianter, kyl- och frysanläggningar till energisnåla sorter, solcellspaneler har monterats och värmepannan som nu eldas med ved ska göras om. Som bränsle ska restprodukten från rybs, som man nu pressar olja ifrån, användas.
I vår blev AlterHedens Rabarberi helt självförsörjande på el på helårsbasis, och en del av elen från solcellerna kommer att säljas.

Säljargument

Från start handlade projektet mycket om rena energibesparingar, men hur mycket företaget tjänat i reda pengar tack vare detta har Nilssons inte räknat på.
- Vi har ju också investerat en del i olika maskiner för att verkligen vara miljömässiga. Vi har bytt bort våra bussar till mindre fordon, vi har en elmotorsåg – fast det egentligen inte är ekonomiskt försvarbart – och vi har en robotgräsklippare i rabarberlandet, berättar Maria Nilsson.


Maria och Tord Nilsson vid solpanelerna på anläggningen.

Men det miljömässiga tänkandet har blivit ett viktigt säljargument, även om paret Nilsson tycker det är svårt att nå fram till inköpare och konsumenter ibland.
– Många frågar efter ekologisk märkning, men vi har ingen sådan. Det beror på att det inte finns några ekologiska sockerbetsodlingar i Sverige, och vi tycker det blir fel att importera socker från t ex Thailand. Då missar man helheten, konstaterar Maria Nilsson.
Att företaget använder lokala eller svenska råvaror i sin produktion, och dessutom är självförsörjande på el, och har förnybara bränslen för uppvärmning, är något som AlterHedens Rabarberi nu kommer att tydliggöra när de till hösten åker ut på mässor i landet.

Fick utmärkelse

AlterHedens Rabarberi belönades tidigare i år med LRF Norrbottens och Swedbanks utmärkelse Årets gröna företag.
– Det var förstås jättekul att få priset, särskilt som det beror på våra ansträngningar vad gäller energibiten. I dag finns egentligen inget skäl för andra att inte göra det vi gjort. När vi började kostade t ex en LED-lampa
1 000 kronor medan du i dag kan få en kring hundra-lappen, säger Maria Nilsson.

 
I mars 2016 tog Maria och Tord Nilsson emot priset för Årets gröna företag.