På måndag den 21 september, samma dag som budgetpropositionen presenteras, ordnas manifestationen för mjölken och svenskt lantbruk, på Mynttorget i centrala Stockholm, i närheten av Riksdagshuset. Klockan 11.00 blir det ett kortare scenprogram där LRFs förbundsordförande Helena Jonsson överlämnar namnunderskrifterna för mjölken. Hittills har närmare 120 000 personer skrivit på i LRFs namninsamling som pågått en månad.

Från Norrbotten deltar fyra bönder. 

Konsumentstöd

- Vi är otroligt tacksamma för det stora stödet från konsumenterna, som vill ha kvar ett svenskt jordbruk även i framtiden. Även handeln har börjat ta ansvar för detta. Nu väntar vi på att politikerna ska fatta beslut om åtgärder som gör verklig skillnad. Det är vad vi ska framföra, säger Nils-Olov Lindfors, LRF Norrbottens ordförande.

Dieselskatten

- Våra krav är bl a ökad återbetalning av dieselskatten, så att vi hamnar på den genomsnittliga nivån inom EU. Det handlar överhuvudtaget om att bönderna i Sverige måste få rättvisa konkurrensvillkor för att överleva och utvecklas. I dag slutar fem mjölkbönder i veckan i Sverige. I Norrbotten har vi tappat en mjölkbonde i månaden de senaste tio åren, och dessutom förlorat kraftigt i mjölkinvägning, säger Nils-Olov Lindfors.

Träff med riksdagsledamot

Efter scenprogrammet finns tid för de ditresta bönderna att träffa riksdagsledamöter från de egna länen. Norrbottens bönder kommer att ha ett möte med riksdagsledamoten Leif Pettersson (S).

Det kommer också att ske aktiviteter riktade till konsumenter tidigare på morgonen.

För mer information kontakta:
Nils-Olov Lindfors, ordförande LRF Norrbotten: 070-380 00 44
Eva Carlsson, kommunikatör, LRF Norrbotten: 076-764 62 57