Nu har jag färdats några gånger på E4 och andra vägar med en ko i hård plast som vi använder till våra konsumentaktiviteter. Jag har den fastspänd på släp och folk i bilarna som passerar skrattar, tutar och är mycket glada. Tänk om alla konsumenter skulle få träffa och krama en riktig ko? Att få känna värmen och lugnet hon har då hon idisslar. Då skulle mänskligheten vara mycket mer glad och lycklig tror jag. För kossan står för så många härliga känslor, och hon är jordnära och livgivande.

Korna blir färre

Mjölkkorna minskar i länet med det rådande ekonomiska läget. Jag hoppas verkligen inte att enda chansen till nära kontakt för konsumenter i framtiden ska bli en plastko på ett släp som far runt.
Just nu genomför LRF Norrbotten aktiviteter med bönder i butikerna, som talar om för konsumenterna hur de kan hitta den lokala osten från Norrmejerier. För till ett kilo ost går det ju åt minst 10 liter mjölk. Och plastkossan Jonna kommer att hjälpa till att dra in kunder till butiken.

Du kan hjälpa till!

Du som är producent, arbetar inom lantbruket eller tycker att de gröna näringarna är viktiga kan hjälpa till att vara marknadspelare eller matambassadör. Du väljer såklart att handla lokalproducerat så långt det går och pratar med folk omkring dig. Finns inte de lokala ostarna eller andra lokala varor i din butik ber du handlaren ta hem det. Det är inte en sådan stor insats, men kan i slutändan göra mycket, om vi är flera tillsammans som jobbar för det.
Jag kommer att fortsätta arbeta för att vi har lokal nära mat. Jag hoppas att du också gör det!

Maria Lindström
verksamhetsutvecklare
LRF Norrbotten