Jag har en liten dröm. Min dröm är att fler får ynnesten att ha kvinnliga förebilder som en självklarhet i tillvaron. Jag själv har alltid sett det som givet, och helt naturligt, ja, lika givet som dag och natt . I hela mitt liv, som den bondunge och byabarn jag har varit och den landsbygdskvinna jag nu är – jag varit omgiven av starka självgående, oumbärliga, kunniga och döviktiga kvinnor som tagit sin plats, gått sina vägar och gjort sina avtryck  så naturligt och självskrivet.

Mormor Ida

När jag var liten var det Pippi Långstrump och min Mormor Ida som gjorde starkt intryck. Som hon ville, så blev det. Ingen ifrågasatte, för hon var så klok.  Hon lärde villigt ut allt från att virka, knyppla och diska, till att vara strategisk i spel och kunna vinna och förlora på rätt sätt, men och också att vara en snäll och hjälpsam medmänniska, som den troende kvinna hon var, så levde hon och morfar efter att vara som man själv vill bli bemött.

Min mamma gick sin egen väg

Och så min mamma. Hon gick tidigt sin egen väg, i en skara av tolv syskon varav åtta bröder tog hon över det lilla jordbruket och blev en väldigt utbildad, duktig och kunnig bonde. Många erfarna karlar frågade henne om råd och hjälp. När storstormen 1982 fällde massor med storskog i Norrbotten var det självklart för henne att hjälpa pappa i skogen så hon gick motorsågskurs, köpte en behändig såg och arbetade i skogen mellan lagårdspassen. Av henne lärde jag mig också massor, och hennes speciella djuröga och djurkänsla har vi fått med oss alla syskon, även mina egna barn.

Fotbollstränare med pondus

I tonåren kom nya förebilder, men det var också då det uppdagades för mig att så många andra inte hade den här naturliga kopplingen och att tjejer skulle vara på ett visst sätt – inte sticka ut – men de hade ju inte Anna Sandin som fotbollstränare! Hon hade kunnat coacha landslaget med sin pondus, spelsinne och sitt strategiska tänk, men hade också så otroligt mycket humor och förmåga att höja vem som helst. Så när lilla byalaget IF Forsen vann serien i Flickor sjumanna så var det en enorm skräll. Att sedan i vuxen ålder få bli kollega med henne – ja jösses så roligt vi hade det på jobbet!

Kvinnfolket behövs

Det här är några av alla fantastiska kvinnor från min lilla bygd, alla har olika egenskaper och fördelar och alla är de så otroligt viktiga där de var och är verksamma, för landsbygden behöver kvinnfolket. Förstå då hur många det verkligt finns runt om i Sverige, det formligen kryllar av kompetens!  

I min lilla dröm är jag också en sån förebild för någon, att jag gör så pass skillnad med mitt sätt att vara, att jag banar väg för att någon annan vågar prova sina drömmar och vara precis den man vill.   Och om jag ens blir hälften så bra som dessa varit för mig så rockar jag fett!

Jenny Karlsson
ordförande LRF Norrbotten